Senatorul american Bernie Sanders şi-a mărit avantajul în cursa pentru nominalizarea drept candidat al democraţilor în alegerile prezidenţiale din noiembrie şi l-a depăşit pe Joe Biden în rândul alegătorilor afro-americani, care până acum îl susţineau pe fostul vicepreşedinte, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatul poate semnala probleme pentru Biden, care era considerat favorit, dar care a rămas în urmă în primele alegeri primare.

Pentru a rămâne un candidat viabil, Biden mizează pe o paticipare mare în alegerile primare care vor avea loc sâmbătă în Carolina de Sud, un stat unde alegătorii de culoare reprezintă peste jumătate din electoratul democrat.

Sondajul Reuters/Ipsos, realizat în perioada 19-25 februarie, mai arată că sprijinul pentru mogulul media Michael Bloomberg a scăzut cu 2 puncte procentuale după ce fostul primar al New York-ului a fost atacat puternic de alţi candidaţi, în prima sa participare la o dezbatere în calitate de candidat la preşedinţie.

Între toţi democraţii şi independenţii înregistraţi, 26% au spus că vor vota cu Sanders, în timp ce 15% îl susţin pe Bloomberg şi alţi 15% pe Biden.

Senatorul Elizabeth Warren şi fostul primat Pete Buttigieg sunt susţinuţi fiecare de 10% dintre alegători.

Sondajul mai arată că avansul lui Sanders faţă de restul candidaţilor a crescut în fiecare din ultimele trei săptămâni, atingând scoruri de două cifre pentru prima oară.

Sanders beneficiază de un sprijin mai mare din partea afro-americanilor. Întrebaţi ce candidat vor susşine în scrutinul pentru nominalizare din statul lor, 26% au spus cp vor vota cu Sanders, în creştere cu 7 puncte faţă de un sondaj anterior, efectuat în perioada 29 ianuarie-19 februarie.

Alţi 23% au spus că îl vor susţine pe Biden, în scădere cu 10 puncte comparativ cu sondajul anterior, iar 20% l-ar susţine pe Bloomberg, în creştere cu 10 puncte.

Între timp, după victoria fermă a lui Sanders în scrutinul din Nevada de săptămâna trecută, 26% dintre democraţii şi independenţii înregistraţi consideră că senatorul din Vermont este cel mai eligibil dintre candidaii prezidenţiali ai partidului. Alţi 20% au spus că cel mai eligibil candidat este Bloomberg, iar 17% că este Biden.

Între toţi alegătorii înregistraţi, inclusiv republicani, 47% au afirmat că ar vota cu Sanders, iar 40% pentru Donald Trump. Biden ar avea şi el un avans de 7 punce procentuale, dacă ar fi nominalizat, în timp ce Bloomberg ar avea un avans de 4 puncte.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost efectuat online, în limba engleză, la nivel naţional. La cercetare au participat 4.439 de adulţi americani, între care 2.244 care s-au identficat ca fiind democraţi sau independenţi şi 446 afri-americani. Sondajul are o marjă de eroare de 2%-5%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.