Americanii sunt împărţiţi aproape în mod egal, majoritatea în conformitate cu partidul pe care îl susţin, în privinţa achităţii preşedintelui Donald Trump în procesul din Senat, chiar dacă un număr mai mare de respondenţi au spus că probabil preşedintele a făcut ceva greşit, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat joi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sondajul realizat la nivel naţional arată că 43% dintre americanii adulţi susţin decizia de miercuri a Senatului pentru menţinerea în funcţie a preşedintelui, în procesul legat de relaţiile acestuia cu Ucraina. O proporţie de 41% dintre americani sunt împotriva achitării şi 17% au spus că sunt indecişi.

Întrebaţi despre achitarea lui Trump, 48% dintre respondeţi au spus că Trump”este probabil vinovat de acuzaţiile care i se aduc, iar Senatul îl protejează”, în timp ce 39% au spus că preşedintele ”este probabil nevinovat de acuzaţiile care i se aduc”, iar Senatul a luat decizia corectă de a-l achita”.

Rezultatele sugerează că unii respondenţi consideră că chiar dacă Trump a făcut ceva greşit, a fost insuficient pentru a determina înlăturarea sa din funcţie.

Sondajul realizat în rândul a 1.006 de adulţi a fost efectuat după ce Senatul a votat cu 52 de voturi la 48 pentru achitarea lui Trump pentru acuzaţiile de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului.

Preşedintele a fost inculpat în decembrie, de către Camera Reprezentanţilor controlată de democraţi, pentru că ar fi abuzat de puterea funcţiei sale, presând Ucraina să deschidă o investigaţie împotriva rivalului său democrat Joe Biden, şi pentru că a obstrucţionat investigaţia Congresului.

Trump a negat toate acuzaţiile şi a denunţat procesul ca fiind ilegitim. Achitarea sa este cea mai mare victorie a preşedintelui în conflictele cu Congresul.

Senatorul Mitt Romney este singurul republican care a votat pentru condamnarea preşedintelui, pentru acuzaţia de abuz de putere. Niciun democrat nu a votat pentru achitare, în cazul ambelelor acuzaţii.

Ca şi alte sondaje, sondajul de acum a arătat o diviziune puternică între democraţi şi republicani. Democraţii au susţinut în mare măsură destituirea din funcţie a lui Trump, în timp ce majoritatea republicanilor au susţinut achitarea.

Deşi parlamentarii democraţi nu au reuşit să îşi asigure cele două treimi de voturi în Senat pentru condamnarea lui Trump, majoritatea democraţilor par să susţină procesul de demitere.

O proporţie de 77% dintre democraţi au fost de acord că ” a fost lucrul corect care trebuia făcut”, în pofida achitării, iar 67% consideră că partidul a avut dreptate să încerce să îl destituie pe Trump, ”chiar dacă acest lucru va slăbi şansele democraţilor de a câştiga preşedinţia în 2020”.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost efectuat online, în limba engleză, la nivelul Statelor Unite. Sondajul are o marjă de eroare de 4% pentru întreg eşantionul şi de 6% pentru măsurătorile referitoare strict la democraţi sau la republicani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.