Guvernul de la Chişinău a aprobat miercuri instituirea unui sistem informatic care permite transportatorilor care vor să treacă frontiera să se înscrie la un rând virtual, comunicând în avans ora la care estimează să ajungă la graniţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Guvernului, noul sistem va contribui la soluţionarea problemei întârzierilor şi staţionării camioanelor în punctele de trecere a frontierei, uneori de peste şapte zile, dar şi a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare. În acelaşi timp, va ajuta la reorientarea exporturilor şi a mijloacelor de transport către punctele de trecere a frontierei cu România şi utilizarea teritoriului Republicii Moldova pentru tranzitul de mărfuri din/către Ucraina, în special pentru cereale.

Prin sistemul informaţional de programare a rândului electronic la frontieră, transportatorii vor avea posibilitatea să-şi programeze ora exactă de trecere a frontierei, prin înregistrarea lor într-o coadă virtuală de aşteptare, înainte de începerea deplasării mijlocului de transport către punctul de trecere. De asemenea, aceştia vor putea să-şi planifice eficient resursele financiare şi umane, călătoriile şi timpul de trecere a frontierei.

Guvernul moldovean a aprobat miercuri Regulamentul privind funcţionarea sistemului şi Regulile de programare la punctele de trecere a frontierei de stat, relatează NewsMaker.

Proiectul va fi implementat în mai multe etape, cu suportul tehnic şi financiar al Programului USAID MISRA, iar programarea prealabilă în punctele de trecere a frontierei de stat va fi disponibilă deja de la începutul anului 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.