Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că socialistul Igor Dodon a reuşit să obţină 55,39% din voturile exprimate în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, în timp ce proocidentala Maia Sandu a strâns 44,61% din sufragii, după centralizarea a 95,48% din procesele-verbale. Liderul PSRM este primul preşedinte moldovean ales direct, după anul 2000, şi a câştigat cursa prezidenţială cu promisiunea unei apropieri de Moscova în detrimentul Bruxelles-ului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 00.58: Protestele continuă la sediul Comisiei Electorale Centrale din Chişinău

Mai multe persoane protestează în continuare în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Chişinău, cerând demisia reprezentanţilor ca urmarea a neregulilor apărute în desfăşurarea celui de-la doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova. Cele mai grave neregului au apărut la secţiile din străinătate, unde alegătorii au aşteptat la cozi de sute de metri pentru a ajunge la urnele rămase fără bulentine de vot, scrie deschide.md

Tinerii scandează sloganele de la protestele din 2009 în faţa sediului CEC.

De asemenea, toate luminile stradale din faţa sediului autorităţii electorale au fost stinse, iar protestele continuă în întuneric, cu drapele fluturate în aer.

Sute de persoane nu au putut să voteze, după ce buletinele de vot s-au epuizat în mai multe secţii din străinătate, inclusiv la Bucureşti şi Londra.

UPDATE 23.20: Socialistul Igor Dodon este câştigătorul alegerilor prezidenţiale, după centralizarea a 95,48% din procesele verbale

Peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne, dintre care 133.967 de persoane au votat doar în secţiile din străinătate până la ora 22.00.

Igor Dodon şi-a început cariera politică în rândul comuniştilor moldoveni şi s-a alăturat legislativului ca deputat în urma alegerilor generale din 2009.

Ulterior, Dodon a părăsit la începutul anului 2011 facţiunea comunistă din legislativ şi a aderat alături de Zinainda Greceanîi şi Veronica Abramciuc la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

De asemenea, prezidenţiabilul socialist are şi experienţă în executiv, după ce a condus ministerul Economiei timp de mai bine de trei ani, în perioada 2006-2009.

UPDATE 22.51: Igor Dodon conduce scrutinul prezidenţial cu 55,94% din voturi după centralizarea datelor din 89% din secţii;  Maia Sandu a strâns 44,05% din sufragii

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a anunţat rezultatele după centralizarea proceselor verbale din 87,75% din secţiile de vot, potrivit cărora socialistul Igor Dodon conduce cu 55,94% din voturile exprimate, în vreme ce proeuropeana Maia Sandu a reuşit să obţină 44,05% din sufragii. 

UPDATE 22.18: Primele rezultate arată că 57,92% din alegători au votat pentru Igor Dodon, în vreme ce alţi 42.08% au ales-o pe Maia Sandu

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a anunţat primele rezultate parţiale în jurul orei 22.00, potrivit cărora socialistul Igor Dodon conduce cu 57,92% din voturile exprimate, în vreme ce proeuropeana Maia Sandu a reuşit să obţină 42.08% din sufragii. 

Aceste rezultate au fost comunicate după procesarea buletinelor de vot din peste 80% din secţiile de votare.

Reprezentanţii CEC au anunţat, la ora 22.00, că mai sunt deschise 17 secţii de votare din străinătate. Trei secţii de votare din afara ţării şi-au prelungit cu două ore programul - la Tel Aviv, la Consulatul din Bucureşti şi la Treviso. De asemenea, a fost prelungit programul şi la două secţii de vot din Republica Moldova. 

Conform CEC, peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne pentru a-şi alege preşedintele, dintre care 133.967 doar în secţiile de vot din străinătate.

UPDATE 22.11: Maia Sandu obţine 2.443 voturi la secţia de votare de la Iaşi, adică 96,7 la sută, iar socialistul Igor Dodon 70 de voturi - surse

Candidata proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, Maia Sandu, a obţinut 2.443 de voturi la secţia de votare de la Iaşi, din incinta Consulatului Republicii Moldova, adică 96,6 la sută, în timp ce socialistul Igor Dodon a luat 70 de voturi, susţin surse din cadrul comisiei electorale.

În total, s-au prezentat la vot, la secţia de la Iaşi, organizată la Consulatul Republicii Moldova, un număr de 2.527 de alegători, faţă de 1.400, câţi s-au prezentat în primul tur de scrutin.

Potrivit unor surse din cadrul comisiei de votare, Maia Sandu a obţinut 96,6 la sută, adică 2.443 voturi, în timp ce Igor Dodon doar 70 de voturi.

Un număr de 14 buletine de vot au fost anulate.

Pe tot parcursul zilei, la secţia de vot deschisă la Iaşi s-au înregistrat cozi, în pofida ploii şi a vântului puternic.

La primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale s-au prezentat la vot doar 1.400 de cetăţeni moldoveni.

În ultimele două săptămâni, tinerii moldoveni din Iaşi au desfăşurat o campania de mobilizare la vot, pe Facebook, însă mulţi elevi şi studenţi aflaţi la studii în Iaşi nu au putut vota, întrucât nu deţin paşapoarte.

UPDATE 22.05: Maia Sandu a obţinut 2907 voturi la secţia de la Ambasada Moldovei din Bucureşti; Igor Dodon, doar 83

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu a obţinut 2907 voturi la secţia amenajată la Ambasada Moldovei din Bucureşti, iar candidatul Partidului Socialist, Igor Dodon, numai 83. În România au votat 16.126 de cetăţeni moldoveni.

Buletinele de vot de la secţia din ambasadă au fost utilizate integral cu două ore înaintea închiderii oficiale a urnelor, astfel că cei care încă mai stăteau la coadă au trebuit să se mute la secţia consulară, unde mai era amenajată o secţie de votare.

”S-au epuizat buletinele de vot şi la secţia consulară, astfel ştim deja numărul total de voturi care au fost pe teritoriul României. În total au fost, la cele 11 secţii de votare, 16.126 de voturi. Ne pare foarte rău că procesul a decurs aşa cum a decurs, că la secţia ambasadei s-au epuizat buletinele în jurul orei 19.00, dar am încercat să facem tot posibilul pentru a redirecţiona oamenii de la secţia ambasadei la secţia consulară şi credem că ne-a reuşit în mare parte să satisfacem dorinţele alegătorilor de a-şi exprima votul. Au rămas în jur de 30 de persoane afară, fără a-şi exprima dreptul de vot”, a declarat Mihai Gribincea, ambasadorul Moldovei la Bucureşti.

El a arătat că necesitatea unui număr suplimentar de buletine a fost semnalată Comisiei Electorale Centrale după primul tur de scrutin, estimându-se corect o mobilizare mai mare pe reţelele de socializare.

Însă CEC nu a dat curs cererilor venite din partea ambasadelor din cauza prevederii care stiupulează că nu pot fi alocate mai mult de 3.000 de buletine unei secţii de votare. ”Ni s-a spus că legislaţia nu poate fi schimbată de la un tur la altul”, a precizat Gribincea.

UPDATE 21.51: Prima localitate în care socialistul Igor Dodon a obţinut 100% din voturi este Grozniţa din raionul Briceni

Autorităţile electorale au anunţat că socialistul Igor Dodon a strâns 100% din voturile exprimate în satul Grizniţa din raionul Briceni, situat în nord-vestul Republicii Moldova. Rezultatele parţiale ale celui de-al doilea tur prezidenţial vor apărea în următoarele ore, în timp ce buletinele de vot sunt numărare în fiecare secţie, transmite Unimedia.

Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-a desfăşurat cu mari probleme, inclusiv lungi cozi la secţiile din diasporă şi epuizarea buletinelor de vot.

UPADTE 21.39: Igor Dodon: Cel care va pierde să cheme lumea la calm. N-o să primească acum, o să primească peste patru ani

Igor Dodon, candidatul socialist la preşedinţia Moldovei a afirmat că cel care va pierde trebuie să cheme populaţia la calm, candidatul PSRM susţinând că Republica Moldova nu are nevoie acum de destabilizare.

”A fost o campanie care a tulburat societatea foarte mult. Alegerile s-au finalizat. Oamenii au votat. Haideţi să nu tulburăm spiritele. De aceea mă adresez oponentului politic: indiferent care va fi rezultatul, haideţi să chemăm oamenii la calm. Nu avem nevoie de tulburări, provocări sau destabilizări. Primul lucru pe care îl va face cel care va pierde este să cheme lumea la calm. Iar viitorul preşedinte, să liniştească societatea!”, a declarat Igor Dodon după închiderea urnelor.

Dodon s-a adresa direct şi contracandidatei sale, Maia Sandu. ”Gata, doamna Sandu, s-au terminat alegerile! Cel care pierde nu o să primească acum, o să primească peste patru ani”, a spus Dodon.

Şi el s-a declarat nemulţumit de modul în care s-a desfăşurat scrutinul. ”Vârstnicii nu au putut vota din cauza buletinelor, diaspora nu a putut vota din cauza că nu au ajuns buletine. V-am spus: haideţi să deschidem mai multe secţii! Nu aţi vrut. Acum cineva de la CEC şi cineva de la Guvern va trebui să răspundă”, crede Dodon.

”Totul va fi bine! Moldova are viitor începând cu ziua de azi”, a conchis Dodon.

UPDATE 21.27: Maia Sandu: Alegerile au fost organizate prost. Sute de tineri nu au putut vota, situaţia este inacceptabilă.

Candidata proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, Maia Sandu, a spus, după închiderea secţiilor de votare din Republica Moldova, că aceste alegeri au fost organizate prost, sute de tineri neputând vota, şi că această situaţie este inacceptabilă.

"Din păcate, aceste alegeri au fost organizate prost. Am cerut anterior autorităţilor să suplimenteze numărul de buletine de vot şi să deschidă noi secţii în străinătate. Solicitările noastre au fost ignorate, iar sute de oameni oameni nu au putut să voteze, sute de cetăţeni care au parcurs drum, au stat în frig şi ploaie. Această situaţie este inacceptabilă. Autorităţile din Republica Moldova au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor de a-şi exercita dreptul la vot", a spus Maia Sandu imediat după închiderea urnelor pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. 

Ea a mai reclamat şi alte incidente la vot, precum aducerea oamenilor la secţiile de vot "cu resursa administrativă".

"Vom rămâne vigilenţi până la capăt, nu vom permite să vă fure voturile", a spus Maia Sandu, care s-a declarat încrezătoare.

La secţiile din diaspora au votat până la acestă oră peste 132.000 de cetăţeni, adică 8,2% din numărul total de alegători.

UPDATE 21.26: 3.260 de persoane au votat la consulatul moldovean de la Moscova, dintre care 2.670 de moldoveni l-au ales pe Igor Dodon

Primele rezultate parţiale ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale vin de la consulatul Republicii Moldova de la Moscova, unde au reuşit să voteze până la ora locală 21.00 până la 3.260 de cetăţeni moldoveni. Dintre aceştia, 2.670 de voturi au mers la Igor Dodon, în vreme ce 323 de alegători au preferat-o pe proocidentala Maia Sandu, transmite Unimedia.

De asemenea, şapte buletine de vot au fost invalidate la consulatul de la Moscova.

Până la închiderea urnelor, au votat peste 1,6 milioane de cetăţeni moldoveni. În timp ce peste 130.000 de persoane au votat la secţiile din străinătate.

Şi la această oră alegătorii moldoveni continuă să stea la cozi lungi în faţa secţiilor de vot din străinătate, în special la Milano, Mestre, Londra, Dublin, Paris şi Frankfurt.

De asemenea, în multe secţii de vot alegătorii au început să depună contestaţii, după ce buletinele de vot trimise de autorităţile electorale s-au dovedit a fi insuficiente.

Primele rezultate parţiale sunt aşteptate în următoarele ore, întrucât moldovenii nu realizează exit poll-uri.

Până la închiderea urnelor, au votat peste 1,6 milioane de cetăţeni moldoveni.

Peste 130.000 de persoane au votat la secţiile din străinătate.

Şi la această oră alegătorii moldoveni continuă să stea la cozi lungi în faţa secţiilor de vot din străinătate, în special la Milano, Mestre, Londra, Dublin, Paris şi Frankfurt. De asemenea, în multe secţii de vot alegătorii au început să depună contestaţii, după ce buletinele de vot trimise de autorităţile electorale s-au dovedit a fi insuficiente.

Maia Sandu a cerut demisia ministerului de Externe şi a preşedintei Comisiei Electorale după ce buletinele de vot s-au epuizat la mai multe secţii din străinătate, inclusiv la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

De asemenea, candidata proeuropeană a ameninţat că va depune plângere penală pentru obstrucţionarea dreptului la vot, după ce buletinele de vot au fost epuizate încă de la ora 17.00, în timp ce sute de persoane aşteptau la secţia de vot Stratford din Londra.

Maia Sandu le-a cerut alegătorilor moldoveni să nu plece din faţa secţiilor din străinătate, chiar dacă li se refuză dreptul la vot.

"Oamenii din diaspora stau în rînduri enorme pentru a vota! Dragii noştri, În unele secţii de votare din afara ţării numărul buletinelor de vot e pe sfîrşite. Nu plecaţi. Iar pentru fiecare vot obstrucţionat în afara ţării, sunaţi acasă şi aduceţi două voturi aici, în ţară! Nu pot ei fura, cît putem noi vota!", a scris Maia Sandu.

O mobilizare generală a alegătorilor moldoveni are loc în diasporă, unde s-au format cozi lungi la cele mai multe secţii de votare, în special la Moscova, Mestre, Milano, Parma, Londra, Frankfurt, Dublin, Paris şi Bucureşti.

Comisia Electorală Centrală a anunţat epuizarea celor 3.000 de buletine de vot la secţia din Stratford, Londra. Oamenii adunaţi în faţa secţiei au început să protesteze, însă aceştia sunt redirecţionaţi spre Ambasada Repubicii Moldova, care este situată în partea cealaltă a Londrei.

De asemenea, buletinele de vot s-au epuizat şi la alte secţii din străinătate (Londra, Paris, Dublin, Bologna), unde sute de oameni nu ar fi apucat să voteze.

Moldovenii au călătorit sute de kilometri pentru a vota în al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi s-au mobilizat pe pagina ”Adoptă un vot”, unde se oferă cazare gratuită în marile oraşe din Europa. De asemenea, moldovenii au postat poze cu cozile de la urne sub hashtag-ul #MAIAvemosansa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.