Social-democraţii germani au lansat luni un atac dur la adresa Angelei Merkel, după ce aceasta şi-a anunţat intenţia de a candida anul viitor pentru un al patrulea mandat de cancelar al Germaniei. Atacul este unul oarecum neaşteptat, având în vedere că social-democraţii germani fac parte din coaliţia de guvernare alături de conservatorii lui Merkel, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii SPD au susţinut că actualul cancelar a avut o performanţă destul de slabă în discursul de anunţare a candidaturii pentru cea mai importantă poziţie din Germania.

”Nu pot să văd cum Angela Merkel vrea să îmbunătăţească această naţiune sau cum vrea să o pregătească pentru obstacolele din viitor. Cred că doamna Merkel are anumite merite, dar nu reprezintă ceva pentru viitor”, a declarat social-democrata Manuela Schwesig, care ocupă în prezent poziţia de ministru al Familiei. 

Angela Merkel (62 de ani) şi-a anunţat duminică intenţia de a candida pentru un al patrulea mandat de cancelar şi a precizat că germanii se vor înfrunta anul viitor cu cele mai dificile alegeri de după 1990, ca urmare a ameninţării reprezentate de proliferarea politicienilor de extremă-dreapta şi a diviziunii sociale din Germania.

Potrivit unui sondaj, conservatoarea are un avans de nouă puncte procentuale în faţa următorului rival de la Partidul Social Democrat.

De asemenea, social-democraţii îşi vor anunţa candidatul pentru poziţia de cancelar abia la începutul anului viitor. Printre social-democraţii cu şanse mari de a se înfrunta în alegeri cu Angela Merkel se numără vicecancelarul Sigmar Gabriel şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Deşi conservatorii au pierdut din susţinerea germanilor în ultima guvernare, Merkel rămâne un lider extrem de apreciat în străinătate pentru modul în care a gestionat criza zonei euro şi pentru reacţia din timpul crizei migranţilor, care a zguduit anul trecut UE.

Preşedintele Barack Obama a susţinut că a descoperit o aliată şi o prietenă extraordinară în Angela Merkel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.