Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D, centru-stânga) din Parlamentul European a avertizat-o pe Ursula von der Leyen într-o scrisoare transmisă vineri că nu îi va susţine nominalizarea pentru preşedinţia Comisiei Europene dacă nu va prezenta „angajamente concrete” privind priorităţile sale politice, relatează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru von der Leyen este esenţial să obţină susţinerea S&D. Până acum, doar Partidul Popular European şi-a exprimat susţinerea oficial, ceea ce nu este îndeajuns deoarece actualul ministru al Apărării din Germania are nevoie de o majoritate absolută în Parlamentul European pentru a obţine nominalizarea. Votul este programat să aibă loc marţi seara la Strasbourg.

Scrisoarea de la liderul S&D, Iratxe Garcia, care include o anexă de patru pagini şi jumătate în care sunt enumerate poziţiile politice care ar trebui susţinute de von der Leyen pentru a avea votul social-democraţilor, a venit la o zi după o scrisoare similară trimisă de Renew Europe, gruparea liberalilor.

În scrisoare este sugerat, la fel ca în cea de la Renew Europe, că von der Leyen nu va obţine susţinerea social-democraţilor dacă nu va accepta majoritatea, dacă nu chiar toate, cererile şi se specifică faptul că unele dintre aceste cereri au nevoie şi de un angajament financiar.

„Poziţia Grupului S&D va fi determinată de nivelul dumneavoastră de ambiţie în a livra aceste schimbări de care Europa are nevoie. Avem nevoie să vedem angajamente concrete privind cererile noastre cheie sau vă vom putea susţine candidatura. Acest lucru va include şi angajamente financiare, când este necesar”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea socialist-democraţilor include cereri din domenii precum dezvoltarea sustenabilă, schimbările climatice, bugetul UE, politica privind azilanţii, statul de drept, drepturi fundamentale şi politica externă. Unele cereri au fost însă destul de specifice. S&D doresc ca Colegiul Comisarilor să fie compus dintr-un număr egal de femei şi bărbaţi, un angajament faţă de „emisii zero de gaze cu efect de seră până în 2050 cel târziu” şi un angajament că discuţiile de aderare ale Albaniei şi Macedoniei de Nord vor începe în 2019.

În scrisoare, Garcia critică şi nerespectarea sistemului Spitzenkandidat.

„Gruparea S&D nu este mulţumită de felul în care rolul Parlamentului European din sistemul Spitzenkandidat a fost subminat. Prin crearea unei legături între alegerea preşedintelui Comisie şi rezultatul alegerilor europarlamentare, acest proces era un pas către o Uniune Europeană mai transparentă şi mai democrată. Alegerile din 2019 reprezintă o oportunitate ratată de a consolida această practică”, a afirmat el.

„Drept urmare, avem nevoie de un angajament clar de la viitorul preşedinte al Comisiei Europene că va susţine şi va lucra pentru reforme instituţionale care vor oferi putere votanţilor şi vor consolida rolul Parlamentului European. Candidatura dumneavoastră este rezultatul refuzului liderilor naţionali de a respecta sistemul Spitzenkandidat, ceea ce nu este un mesaj bun transmis votanţilor europeni”, a adăugat Garcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.