Cinci persoane au rămas blocate sâmbătă într-o peşteră din centrul Sloveniei, după ce ploile abundente au provocat inundaţii, au anunţat salvatorii, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un grup format din trei adulţi membri ai aceleiaşi familii şi doi ghizi începuse sâmbătă dimineaţa o vizită turistică la Krizna Jama (Peştera Crucii), la 50 kilometri sud de capitala Ljubljana.

Grupul a rămas blocat pe o platformă uscată după ce o ploaie puternică a provocat o creştere bruscă a nivelului apei în peşteră, cunoscută pentru lacurile subterane de culoare verde smarald.

O operaţiune de salvare a fost lansată după ce oamenii nu au reuşit să iasă din peşteră conform programului.

Scafandrii i-au localizat sâmbătă târziu, la 2 kilometri de intrarea în peştera lungă de 8 kilometri.

"Toţi cei cinci sunt în stare stabilă", au precizat autorităţile de protecţie civilă, adăugând că echipele de salvare le-au trimis peste noapte un cort, haine călduroase, alimente şi medicamente.

"Dacă nivelul apei scade, salvarea ar putea fi efectuată rapid", a declarat şeful echipei de salvare din peşteră, Walter Zakrajsek, adăugând că, dacă tunelurile peşterii rămân inundate, echipe de scafandri speologi vor face un drum de trei ore pentru a-i reaproviziona la fiecare 12 ore.

Igor Benko, şeful asociaţiei de speologie din Slovenia, a declarat pentru agenţia oficială de ştiri STA a ţării că se aşteaptă ca nivelul apelor subterane să înceapă să scadă în curând, dar ar putea dura câteva zile până când trecerea va fi din nou sigură.

În operaţiunea de salvare au fost implicaţi 35 de salvatori din peşteri şi opt scafandri din toată Slovenia, asistaţi de 11 pompieri şi membri ai forţelor de protecţie civilă, au precizat autorităţile.

Slovenia este cunoscută pentru cele peste 14.000 de peşteri, dintre care unele pot fi vizitate de grupuri mari de turişti care călătoresc cu trenuri subterane. Altele, cum ar fi peştera Krizna, pot fi vizitate doar de grupuri mici care folosesc bărci.

Krizna Jama este al patrulea cel mai biodivers ecosistem de peşteri cunoscut din lume.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.