Slovacia va menţine controalele temporare la graniţa cu Ungaria până la 22 ianuarie, a anunţat miercuri guvernul, prelungind măsura menită să prevină o nouă creştere a imigraţiei ilegale într-o ţară a spaţiului Schengen, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bratislava a impus aceste controale la frontieră din data de 5 octombrie, urmând exemplul ţărilor vecine, Polonia, Cehia şi Austria, care şi-au înăsprit propriile controale la graniţa cu Slovacia.

După mai multe prelungiri, controalele - o măsură excepţională în spaţiul de liberă circulaţie Schengen din care fac parte cele patru ţări - ar fi trebuit să se încheie la 23 decembrie.

Slovacia a înregistrat o creştere de câteva ori a migraţiei ilegale în 2023, pe măsură ce azilanţii, în principal tineri din Orientul Mijlociu şi Afganistan, tranzitează ţara - prin Ungaria - în drumul lor spre ţări occidentale mai bogate, cum ar fi Germania.

Controalele la frontieră au redus numărul de reţineri de migranţi ilegali la 34 în noiembrie, de la 6.809 în octombrie, a declarat Ministerul de Interne în documentele care susţin prelungirea măsurii.

Prim-ministrul slovac Robert Fico a revenit la putere pentru a patra oară, luna trecută, după ce a câştigat alegerile din septembrie, în care angajamentele sale de a proteja frontierele de migraţia ilegală au jucat un rol major în campanie.

Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Austria şi Germania - care au luat măsuri la frontieră în ultimele luni - fac parte din zona de frontieră deschisă Schengen a Uniunii Europene, unde accesul României şi Bulgariei a fost blocat, din cauza împotrivirii Austriei şi Olandei, mai nou şi a Suediei, care argumentează că în prezent, spaţiul Schengen nu mai funcţionează şi nu mai oferă siguranţă, aşa că o extindere a lui nu ar fi justificată.

Măsurile de control la frontierele Schengen îi afectează cu precădere pe marii transportatori, dar şi populaţia, în condiţiile unei intensificări a traficului turiştilor pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă. 

CITEȘTE ȘI Ministerul Afacerilor Externe, atenţionare de călătorie pentru Republica Polonă - Posibilă creştere a timpilor de aşteptare la frontiera cu Republica Slovacia

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.