Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi a avertizat în Consiliul de Securitate al ONU că ”situaţia este gravă” în Centrala Nucleară Zaporijjea şi a cerut un acces în centrala pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că au bombardat-o, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Situaţia este gravă şi AIEA trebuie să fie autorizată să-şi desfăşoare misiunea la Zaporijjea cât mai rapid posibil”, a subliniat Rafael Grossi într-o reuniune de urgeanţă a Consiliului de Securitate al ONU, joi, convocată de Rusia.

”Timpul trece”, a insistat el, în contextul în care AIEA încearcă de săptămâni de zile să trimită o misiune să inspecteze centrala.

Instalaţia Zaporijjea, cea mai mare din Europa, care se află sub controlul Rusiei de la începutul lui martie, a fost bombardată din nou joi.

Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, Stéphane Dujarric, întrebat despre aqcuzaţii cu privire la o vină a ONU în întârzierea trimiterii misiunii AIEA la Zaporijjea, a respins din nou această idee.

”Este vorba despre o centrală nucleară în mijlocul unui câmp de luptă. Cred că ne putem imagina cel puţin două-trei pagini de obstacole”, a subliniat Stéphane Dujarric.

În vederea unei garantări a securităţii instalaţiei şi permiterii unei misiuni de inspecţie, Antonio Guterres şi Statele Unite au îndemnat joi la crearea unei ”zone demilitarizate” în jurul Centralei Nucleare Zaporijjea.

”Din nefericire, în locul unei dezescaladări, incidente şi mai îngrijorătoare au fost raportate în ultimele zile, incidente care, în cazul în care continuă, ar putea conduce la o catastrofă”, a avertizat într-un comunicat Antonio Guterres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.