Un avion civil care a transportat miniştri sirieni şi jurnalişti a aterizat miercuri pe aeroportul din Alep, a anunţat un corespondent al AFP, o iniţiativă care marchează reluarea zborurilor comerciale în metropola din nord, după o întrerupere de opt ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest eveniment vine la câteva zile după ce forţele guvernamentale au recucerit toate sectoarele din jurul oraşului Alep, securizând al doilea oraş al ţării după ce i-au respins pe jihadiştii şi rebelii care au atacat metropola din nordul ţării. 

Redeschiderea aeroportului din Alep şi recenta recucerire a autostrăzii M5, care leagă oraşul de capitala Damasc, reprezintă o victorie simbolică şi economică pentru autorităţile lui Bashar al-Assad.

Miniştrii Transportului şi Turismului s-au aflat la bordul unui avion Airbus A320 al companiei naţionale Syrian Air, care a decolat de la Damasc. La bord s-au aflat şi jurnalişti invitaţi de Ministerul Informaţiei. 

După un zbor de 40 de minute, avionul a aterizat la ora 11.22 (9.22 GMT) la Alep, unde responsabilii şi angajaţii erau adunaţi într-o atmosferă festivă pentru a-i primi pe pasageri. 

Citat de agenţia oficială Sana, ministrul Transporturilor Ali Hammoud a salutat redeschiderea aeroportului şi reluarea - la o dată care urmează să fie specificată - a zborurilor interne şi internaţionale. 

"Este o victorie semnificativă, realizată graţie sacrificiilor eroice ale armatei siriene şi determinării poporului sirian", a spus el.                

Luni, autorităţile au indicat faptul că zborurile către Damasc şi Cairo vor fi programate "în următoarele zile".                

Aeroportul din Alep, în estul oraşului, a întrerupt toate zborurile comerciale în 2012, anul în care grupările de rebeli au preluat controlul cartierelor din această zonă. 

Alep a fost recâştigat integral la sfârşitul lui 2016 de puterea lui Bashar al-Assad. 

Jihadişii lui Hayat Tahrir al-Cham (HTS, fosta ramură din Siria a Al-Qaeda) domină încă mai mult de jumătate din provincia Idleb şi sectoare din apropiere de Alep, Hama şi Latakia.

Din decembrie, aproape 900.000 de persoane s-au mutat din cauza violenţelor, potrivit ONU. 

Declanşat în martie 2011 de represiunea manifestaţiilor paşnice, războiul din Siria a provocat moartea a mai mult de 380.000 de persoane.                

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.