Ministrul de Externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, a respins vineri după-amiază declaraţiile lui Jean-Claude Juncker, susţinând că aliaţii europeni trebuie să crească în continuare alocările bugetare pentru Apărare, tocmai pentru a atinge obiectivul de 2% din PIB. Reacţia diplomatului german vine după ce preşedintele CE a îndemnat ţările UE să nu cedeze în faţa presiunilor de creştere a cheltuielilor pentru Apărare venite dinspre SUA, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există niciun dubiu dacă ar trebuie să existe o responsabilitate mai mare pentru cheltuielile militare pentru Apărare la nivelul Europei. Nu putem să reducem politicile de securitate şi pace la amploarea cheltuielilor militare. Asta nu ne va permite să ne luptăm împotriva schimbării climatice, a secetei şi sărăciei”, a declarat Gabriel la încheierea summitului G20 de la Bonn.

Reacţia diplomatului german vine după ce preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a cerut aliaţilor europeni să nu cedeze presiunilor venite dinspre Statele Unite pentru a creşte cheltuielile militare până la 2% din PIB.

Juncker a susţinut că inclusiv dezvoltarea şi asistenţa umanitară pot fi considerate politici de securitate, declarându-se nemulţumit de faptul că ”prietenii noştri americani îngustează conceptul de securitate la armată.

Preşedintele CE a atras atenţia că Germania nu ar mai avea un surplus bugetar, dacă ar creşte chetuielile de la 1,22% până la 2% din PIB pentru Apărare.

Preşedintele Donald Trump a pus sub semnul întrebării angajamentul său faţă de NATO, dacă ţările europene nu cresc cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB.

Statele Unite asigură în prezent 70% din fondurile NATO.

Secretarul Apărării, James Mattis, a avertizat aliaţii miercuri că trebuie să îşi onoreze promisiunile de cheltuieli militare, pentru a se asigura că nu va exista o reducere a spirjinului din partea Washingtonului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.