Ministrul de Externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, şi-a exprimat îndoiala că premierul britanic va reuşi să negocieze până în primăvara anului 2019 ieşirea ţării din Uniunea Europeană, precum şi un nou acord de liber schimb între Londra şi Bruxelles, transmite The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diplomatul german a insistat că negocierea unor noi relaţii comerciale reprezintă un demers laborios, iar britanicii vor trebui să se mulţumească cu ce reuşesc să obţină în doar doi ani de discuţii cu UE.

De asemenea, acesta a insistat că premierul Theresa May trebuie să dea asigurări că a finalizat negocierea unui acord de Brexit înainte de a începe discuţiile pentru o nouă relaţie comercială între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Sigmar Gabriel se pregăteşte pentru o primă întâlnire cu omologul său britanic după declanşarea articolului 50 şi se arată îngrijorat de situaţia cetăţenilor străini, care sunt vizaţi de un număr din ce în ce mai ridicat de infracţiuni motivate de ură şi rasă în Marea Britanie.

”Noi suntem la fel de dispuşi ca şi Marea Britanie pentru a finaliza cele două acorduri cât mai devreme posibil. În primul rând, trebuie să fim clari cu privire la retragerea ordonată, apoi vom vorbi cât mai curând despre viitoarea relaţie şi vom obţine ce putem în perioada de doi ani. Totuşi, nu vreau să speculez cu privire la calendar înainte ca negocierile să înceapă. Ambele părţi trebuie să recunoască că un acord pe un parteneriat extins reprezintă un demers laborios”.

Premierul May a anunţat în scrisoarea de retragere din blocul comunitar că vrea finalizarea a două acorduri în următorii doi ani, unul care priveşte divorţul de UE şi un al doilea în legătură cu viitoarea relaţie comercială dintre Londra şi Bruxelles.

Însă, cancelarul german a fost primul politician european care a avertizat-o pe May că este puţin probabil să finalizeze două acorduri până în 2019 între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

”Vrem să minimalizăm orice incertitudini cât mai curând posibil. De asta cred că Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar trebui să se lupte pentru a obţine înainte de toate o retragere ordonată. De asemenea, noi împărtăşim poziţia anunţată în liniile mari de negociere a Brexit-ului de către preşedintele Tusk”, a declarat Gabriel.

De asemenea, diplomatul german a insistat că britanicii trebuie să-şi respecte obligaţiile financiare faţă de blocul comunitar, care sunt estimate la 60 de miliarde de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.