Ministrul Apărării din Coreea de Sud a declarat luni dimineaţă că Phenianul este pregătit în orice moment să testeze o nouă bombă nucleară, la trei zile după ce regimul nord-coreean a lansat al cincilea şi cel mai puternic test nuclear de până în prezent, provocând un seism cu o magnitudine de 5,3 grade, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Potrivit evaluărilor serviciilor de securitate sud-coreene şi americane, regimul nord-coreean este deja pregătit pentru un nou test nuclear în zona Punggye-ri. Coreea de Nord are un tunel pentru efectuarea unui nou test nuclear”, a avertizat purtătorul de cuvânt al ministrului Apărării, Moon Sang-gyun.

Anterior, Yonhap a relatat că regimul nord-coreean a finalizat pregătirile privind efectuarea unui nou test nuclear, care ar putea să aibă loc într-un tunel nefolosit anterior din zona militară de testare.

Între timp, diplomaţii americani au susţinut că ar putea să lanseze o nouă serie de sancţiuni unilaterale împotriva Coreei de Nord, după ultimul test nuclear. Însă, regimul nord-coreean a ridiculizat introducerea unor noi sancţiuni şi a promis să-şi întărească capacităţile nucleare.

De asemenea, armata americană a amânat cu o zi desfăşurarea unor bombardiere B-1B pe teritoriul sud-coreean, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile.

Regimul nord-coreean a anunţat vineri desfăşurarea cu succes a ”detonării unor focoase nucleare” pentru a contracara ostilitatea Statelor Unite. În schimb, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a denunţat testul nuclear şi a susţinut că va începe elaborarea unei rezoluţii, iar reprezentanţii Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii au cerut impunerea unor sancţiuni internaţionale adiţioanale.

Nu este clar dacă se va ajunge la un consens în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite privind implementarea unor noi sancţiuni, având în vedere lipsa de susţinere pentru o nouă rezoluţie manifestată de către China şi Rusia. Mai mult, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat duminică că este mai degrabă nevoie de un răspuns creativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.