Reprezentanţii sud-coreeni acuză că Phenianul a dus la capăt vineri dimineaţă cel de-al cincilea test nuclear, care este şi cel mai puternic de până în prezent, după ce agenţiile meteorologice au înregistrat un cutremur de suprafaţă cu o magnitudine de 5,3 grade în apropierea unei cunoscute zone militare nord-coreene de testare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţiile meteorologice chineze, europene şi americane au anunţat că seismul de 5,3 grade a fost înregistrat în jurul orei locale 9.30 (3.30 ora României).

De asemenea, un reprezentant guvernamental sud-coreean a declarat că suspectează un nou test nuclear, iar o întălnire a Consiliului de Securitate Naţional din Seul a fost convocată de urgenţă pentru a discuta ameninţare lansată de Phenian.

”Astăzi în jurul orei 9.30... am detectat un seism produs în mod artificial în regiunea nord-coreeană Punggye-ri şi analizăm în acest moment posibilitatea unui test nuclear”, a anunţat Şeful de Stat Major din Coreea de Sud.

Analiştii chinezi au precizat că seismul înregistrat este cel mai probabil o explozie, în vreme ce ministerul Mediului a lansat de urgenţă o operaţiune pentru monitorizarea radiaţiilor de-a lungul frontierei nord-coreene.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a spus că un asemenea test nuclear nu poate să fie tolerat, iar ministrul de Externe a lansat un protest la adresa Phenianului. Două avioane militare japoneze au fost trimise pentru a înregistra nivelul radiaţiilor din apropierea ţărmurilor nord-coreene.

Între timp, analistul american Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute of International Studies a declarat că magnitudinea seismului sugearează că acesta este cel mai puternic test nuclear efectuat până în prezent de către regimul nord-coreean.

Magnitudinea seismică şi nivelul de suprafaţă al cutremurului detectat indică că explozia iniţială a acoperit o suprafaţă de 20-30 de kilometri. O asemenea acoperire ar însemna că bomba nuclerară nord-coreeană este mult mai puternică decât cea lansată de americani asupra Hiroshimei.

”Acesta este cel mai puternic test nord-coreean de până în prezent. Nu este o zi fericită. Ceea ce este important este că regimul nord-coreean a adunart experienţă în testele nucleare după cinci asemenea incidente”, a precizat Lewis.

Prin comparaţie, explozia produsă de testul nuclear efectuat la începutul anului s-a întins doar pe o suprafaţă de 6 kilometri.

Între timp, presa sud-coreeană susţine că suprafaţa exploziei nu ar fi depăşit 10 kilometri, ceea ce înseamnă că vorbim tot de cel mai puternic test nuclear al Phenianului.

Regimul nord-coreean a efectuat în luna ianuarie un al patrulea test nuclear, care a rezultat în implementarea unor sancţiuni dure din partea Naţiunilor Unite şi a Chinei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.