Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Anglia a încetat să mai prescrie blocanţi ai pubertăţii copiilor şi tinerilor cu disforie de gen sau incongruenţă de gen, spunând că ”nu există suficiente dovezi pentru a susţine siguranţa sau eficacitatea clinică” a hormonilor de suprimare a pubertăţii, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

NHS England a declarat că a luat decizia, care a fost condamnată pe scară largă de grupurile LGBTQ, după ce ”a luat în considerare cu atenţie” o analiză a dovezilor pe care a comandat-o în 2020. De asemenea, a analizat dovezile publicate de atunci, a spus într-un document de politică publicat marţi.

Blocanţii pubertăţii vor fi acum disponibili numai tinerilor înscriţi în studiile de cercetare clinică şi în unele clinici private, a informat marţi PA Media, din Marea Britanie.

Mai puţin de 100 de tineri fac în prezent tratament cu blocante ale pubertăţii prin NHS şi vor putea continua tratamentul, a adăugat acesta.

Blocantele pubertăţii vor fi disponibile şi prin intermediul unor clinici private de identitate de gen.

Potrivit politicii clinice a NHS, tratamentul pentru tineri ”se concentrează pe sprijinul psihosocial şi psihologic”.

Hormonii de afirmare a sexului şi intervenţiile chirurgicale pot fi disponibile mai târziu sau la vârsta adultă.

Îngrijirea de afirmare a genului pentru tinerii din Anglia s-a confruntat cu un control juridic şi politic în ultimii ani, care a coincis cu creşterea retoricii anti-trans în ţară, spun susţinătorii LGBTQ.

Unii politicieni britanici au salutat anunţul NHS England.

Secretarul pentru sănătate şi asistenţă socială din Marea Britanie, Victoria Atkins, a declarat pe X că ”îngrijirea care afectează atât de profund sănătatea şi bunăstarea copiilor noştri trebuie să se bazeze întotdeauna pe dovezi clinice”.

Ministrul Sănătăţii, Maria Caulfield, a salutat, de asemenea, politica, numind-o ”o schimbare revoluţionară, deoarece siguranţa şi bunăstarea copiilor sunt primordiale”.

Stonewall, un grup de campanie LGBTQ din Marea Britanie, a criticat anunţul de marţi, scriind într-o declaraţie că ”toţi tinerii trans merită acces la asistenţă medicală de înaltă calitate, în timp util”.

”Pentru unii, o parte importantă a acestei îngrijiri vine sub formă de blocanţi ai pubertăţii, un tratament reversibil care întârzie debutul pubertăţii, prescris de experţi endocrinologi, oferindu-i tânărului timp suplimentar pentru a-şi evalua următorii paşi”, scrie acesta.

”Suntem îngrijoraţi că NHS England va suspenda noile reţete până când un protocol de cercetare va fi pus în funcţiune la sfârşitul anului 2024”, a adăugat organizaţia de caritate.

Mermaids, o organizaţie de caritate care sprijină copiii şi tinerii trans, non-binari şi care pun întrebări despre sex, a declarat că anunţul NHS este ”profund dezamăgitor şi o restricţie suplimentară a sprijinului oferit copiilor şi tinerilor trans prin intermediul NHS.”

Îngrijirea de afirmare a genului este îngrijire necesară din punct de vedere medical, bazată pe dovezi, care utilizează o abordare multidisciplinară pentru a ajuta o persoană să treacă de la genul atribuit – cel pe care persoana la primit la naştere – la genul afirmat – genul prin care cineva doreşte să fie cunoscut, arată articolul CNN.

Blocarea pubertăţii este o terapie neinvazivă care poate fi inversată. Medicii injectează un compus sau folosesc un implant care imită acţiunile unui hormon de stimulare a pubertăţii care este eliberat în creier, cunoscut sub numele de hormon de eliberare a gonadotropinei.

Compusul face glanda pituitară mai puţin sensibilă la acest hormon şi, făcând acest lucru, întrerupe în esenţă pubertatea. Pubertatea începe din nou după oprirea medicamentelor.

În SUA, unde mai multe state conduse de republicani au interzis asistenţa medicală de gen afirmativ pentru tineri, asociaţiile medicale importante sunt de acord că îngrijirea de gen este adecvată din punct de vedere clinic pentru copii şi adulţi.

Între aceste se află Asociaţia Medicală Americană, Asociaţia Americană de Psihiatrie şi Academia Americană de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului.

Îngrijirea de afirmare a genului poate include blocanţi ai pubertăţii, care ar putea să nu facă parte din tratamentul fiecărei asociaţii.

Susţinătorii AMA şi LGBTQ subliniază că îngrijirea de gen poate fi un tratament salvator pentru tinerii trans.

În SUA, tinerii transgender şi nonbinari au o probabilitate de două ori mai mare de a avea tentative de sinucidere în comparaţie cu colegii lor cisgender, conform unui sondaj din 2022 realizat de Trevor Project, o organizaţie de prevenire a sinuciderii şi intervenţie în criză pentru tinerii LGBTQ.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.