Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko s-a întâlnit luni la Minsk cu ministrul rus al apărării Serghei Şoigu şi a cerut garanţii că Moscova - care a anunţat recent că va transfera arme nucleare tactice în Belarus - îi va apăra ţara în cazul unui atac, relatează agenţia de presă BelTA,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul rus al apărării a sosit în capitala Belaruslui ca urmare a înţelegerii recente încheiate la Moscova de Lukaşenko şi omologul rus Vladimir Putin, potrivit BelTa.

Liderul de la Minsk - care săptămâna trecută a fost la Kremlin - i-a spus lui Şoigu că speră ca Rusia să protejeze Belarusul "ca pe propriul său teritoriu" în caz de agresiune.

Potrivit lui Aleksandr Lukaşenko, ţările occidentale nu respectă acordurile privind garanţiile de securitate, aşa cum a fost Memorandumul de la Budapesta încheiat în schimbul retragerii armelor nucleare din Ucraina.

"Toate puterile occidentale şi Rusia au jurat să ofere securitate deplină Kazahstanului, Ucrainei şi Belarusului. Ştiţi, bineînţeles, că statele occidentale au călcat în picioare toate aceste tratate, acorduri şi declaraţii şi că nu există nicio securitate. Acordul s-a referit, printre altele, la securitatea economică. Ce fel de securitate economică există dacă ei impun sancţiuni împotriva noastră, a Rusiei?", a spus liderul belarus.

"Am ridicat această problemă în discuţiile cu preşedintele Rusiei. Acesta m-a susţinut pe deplin. El a spus că trebuie să revizuim toate tratatele şi acordurile noastre - cele ale Belarusului şi ale Rusiei - pentru a vedea ce act juridic de natură interstatală ar trebui să fie adoptat acum pentru a asigura pe deplin securitatea Belarusului", a adăugat el.

"În general, la aceste discuţii s-a spus că, în caz de agresiune împotriva Belarusului, Federaţia Rusă protejează Belarusul ca pe propriul său teritoriu. Avem nevoie de astfel de garanţii (de securitate)", a punctat preşedintele Lukaşenko, citat de BelTA.

"Ce garanţii de securitate ne pot oferi Statele Unite? Niciuna. Cu excepţia stimulării agresiunii împotriva noastră, aşa cum o vedem acum. Avem nevoie de garanţii depline de securitate din partea Rusiei noastre frăţeşti. Aşa că, atunci când m-am despărţit de Putin, am discutat încă o dată această problemă. Am convenit ca dvs. şi experţii dvs. să veniţi astăzi aici şi să discutăm această problemă în contextul situaţiei care se conturează astăzi în jurul nostru, inclusiv al operaţiunii militare speciale. Vă sunt recunoscător pentru că aţi venit aici. Cred că astăzi vom discuta toate problemele care ţin de relaţiile noastre bilaterale şi de situaţia din Belarus şi Rusia", i-a spus Lukaşenko lui Şoigu.

Ei au discutat, de asemenea, despre antrenamentele militare comune pentru luptă şi despre coeziunea forţelor comune ale celor două ţări, care includ militari ruşi aflaţi pe teritoriul Belarusului. Lukaşenko a spus că în prezent există "câteva mii" de militari ruşi în Belarus.

Deşi armata Minskului nu este implicată direct în lupte, Belarusul -  unul dintre puţinii aliaţi ai Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei - a ajutat Moscova să lanseze invazia în Ucraina, în februarie 2022, permiţând trupelor Kremlinului să intre în ţara vecină de pe teritoriul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.