Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a acuzat Kosovo că nu are dreptul să îşi formeze o armată, scrie New York Times. Prim-ministrul sârb a declarat că speră că Belgradul nu va fi nevoit să îşi folosească cei 28.000 de soldaţi pentru a proteja minoritatea sârbă din Kosovo, „deşi aceasta este o opţiune”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Absolut niciun act din dreptul internaţional nu le oferă dreptul să îşi formeze o armată”, a afirmat el.

„Tot ce face Pristina - şi evident că totul este făcut cu aprobarea SUA şi Marii Britanii – este împotriva legii”, a adăugat Vucici.

Ivica Dacici, ministrul de Externe al Serbiei, a declarat că Belgradul va cere o sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU din cauza „celei mai mari încălcări” a rezoluţiei acestui consiliu.

„Este o ameninţare directă la pacea şi stabilitatea din regiune”, a declarat Dacic, conform agenţiei Tanjug.

Ana Brnabici, prim-ministrul Serbiei, a declarat că formarea unei armate în Kosovo este împotriva eforturilor de a stabiliza zona Balcanilor. Ea a adăugat că speră că Belgradul nu va fi nevoit să îşi folosească cei 28.000 de soldaţi pentru a proteja minoritatea sârbă din Kosovo, „deşi aceasta este o opţiune”.

Parlamentul kosovar a adoptat vineri o lege care înfiinţează o armată.

Integritatea şi securitatea Kosovo sunt asigurate din 1999 de către KFOR, o forţă internaţională condusă de NATO.

După adoptarea unui text care pune bazele unui Minister al Apărării, deputaţii kosovari au adoptat vineri - în unanimitate - cu voturile celor 107 de aleşi prezenţi alt text, care dă un mandat militar Forţelor de Securitate din Kosovo (KSF), în prezent însărcinate cu misiuni în domeniul securităţii civile, a constatat AFP.

Oficialii din Kosovo au încercat să calmeze spiritele înainte de votul de vineri.

„Armata noastră doreşte pace”,  a declarat prim-ministrul kosovar Ramush Haradinaj într-un interviu joi. El a acuzat oficialii de la Belgrad că distribuie informaţii false prin presa controlată de guvern.

„Retorica conform căreia Kosovo şi-ar folosi forţele militare împotriva sârbilor din Kosovo şi a vecinilor este una fără nicio bază. Este o armată modernă, multi-etnică, care a crescut alături de NATO şi KFOR”, a afirmat el.

SUA a susţinut formarea unei armate. Ambasadorul american în Kosovo, Philip Kosnett, a declarat anterior că este „natural ca ţară suverană şi independentă precum Kosovo să aibă capacităţi de auto-apărare”.

El a scris vineri pe Twitter: „SUA vor fi alături de voi”, notând că tranziţia spre o armată va dura zece ani.

Ambasada SUA de la Pristina a precizat într-un comunicat: „Facem apel la guvernul din Kosovo să îşi continue colaborarea apropiată cu aliaţii şi partenerii NATO şi să intre în contact cu comunităţile minoritare acum şi de-a lungul procesului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.