Senatul american a adoptat miercuri o lege prin care anulează autorizarea dată Guvernului de a purta Războiul în Irak, la 20 de ani după invazia americană a acestei ţări, cu scopul de a-l îndepărta de la putere pe Saddam Hussein, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest text, care prevede revocarea legii ”autorizării folosirii forţei militare” (AUMF) din 2002, care i-a permis lui George W. Bush să invadeze Irakul, şi a AUMF din 1991 care l-a autorizat pe tatăl acestuia, George H. W. Bush, să atace această ţară din Orientul Mijlociu după ce forţele lui Saddam Hussein au invadat Kuwaitul, a fost adoptat cu 66 de voturi la 30.

”LUMA S-A SCHIMBAT”

”Statele Unite, Irakul şi lumea întreagă s-au schimbat din 2002 şi a venit timpul ca legile noastre să recupereze întârzierile faţă de aceste schimbări”, a declarat şeful majorităţii democrate în Senat Chuck Schumer.

”Aceste AUMF şi-au depăşit validitatea. Anularea (acestor legi) nu va avea niciun impact asupra turpelor noastre din străinătate şi nici asupra capacităţilor noastre de asigurarea securtăţii americanilor”, a subliniat el.

Preşedintele Joe Biden s-a angajat să promulge legea, în cazul în care ajunge pe biroul său, însă ea este necesar să fie adoptată şi în Camera Reprezentanţilor, care este controlată de către republicani.

Liderul republican al Camerei Kevin McCarthy, întrebat recent de NBC News care este probabilitatea să spună acest text la vot, a răspuns evaziv.

”Va trebui mai întâi să văd ce e înăuntru”, a răsouns el.

AUMF din 2002 a fost folosită pentru justificarea unei continuări a operaţiunilor americxane în Irak după sfârşitul Războiului din Irak, în operaţiuni de represalii ale unor miliţii proiraniene care atacă baze în care sunt desfăşuraţi militari americani.

Ea a fost citată pentru a justifica asasinarea de către armata americană a generalului iranian Qassem Soleimani în 2020, la Bagdad, ordonată de către Donald Trump.

Textul adoptat miercuri nu anulează, în cazul în care este adoptat, AUMF cu privire la Afganistan, care datează din 2001 şi care acordă puteri extinse Guvernului american în vederea izgonirii Al-Qaida din Siria, Yemen, Somalia şi din alte ţări din Africa.

Războiul din Irak s-a soldat cu 4.500 de morţi şi 32,000 de răniţi în rândul forţelor americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.