Senatorii ruşi au adoptat miercuri reforma constituţională adoptată în aceeaşi zi de către deputaţi, care îi deschiderea calea rămânerii la putere lui Vladimir Putin până în 2036, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reforma a fost susţinută prin vot de către 160 de senatori din  cadrul Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus. Unul a votat ”împotrivă”, iar alţi trei s-au abţinut.

Textul este necesar să fie aprobat de parlamentele regionale - cu o majoritate de două treimi -, înainte să fie supus unui ”vot popular” al ruşilor, prevăzut la 22 aprilie.

Aceste amendamente constituţionale sunt ”una dintre problemele cele mai importante din istoria modernă” a Rusiei, a apreciat înainte vot preşedinta Consiliului Valentina Matvienko.

Textul adoptat conţine amendamentul adoptat marţi de deputaţi în vederea ”repornirii” de la zero a contorului mandatelor prezidenţiale, ceea ce-i dă lui Putin dreptul să candideze în alegerile prezidenşiale din 2024 şi 2030.

Matvienko şi-a exprimat susţinerea faţă de acest amendament, apreciind că ”Vladimir Putin trebuie să aibă dreptul să participe la noi alegeri”.

”El a repus ţara pe picioare. El este recunoscut ca unul dintre principalii lideri mondiali”, a adăugat ea.

Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere în ianuarie, când a anunţat o vastă reformă constituţională, percepută un mijloc de a-şi păstra influenţa după 2024.

El a luat din nou ţara prin surprindere marţi, anunţând că este în favoarea ideii uneirelaxări a reglementărilor cu privire la limitarea numărului mandatelor prezidenţiale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.