Senatorii republicani au anunţat marţi seara amânarea unui vot crucial pentru aprobarea legii de înlocuire a Obamacare, care va avea loc abia după Ziua Naţională a SUA, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această amânare înseamnă o nouă lovitură grea pentru legea de abrogare şi înlocuire a Obamacare, care a trecut cu dificultate de Camera Reprezentanţilor.

Cinci senatori republicani au promis că se vor opune legislaţiei, iar dreapta nu-şi permite să piardă decât două voturi pentru a trece legea de camera superioară a Congresului.

Preşedintele Trump i-a invitat pe toţi senatorii republicani la o întâlnire la Casa Albă.

În Camera Reprezentanţilor, congresmenii au trebuit să depună eforturi mari pentru a trece legea, după un prim eşec provocat de aripa extra-conservatoare a Partidului Republican.

Senatori ultraconservatori şi colegii moderaţi - din motive diferite - au anunţat că se opun textului redactat de lideri republicani, despre care un raport publicat luni estimează că va lăsa 49 de milioane de persoane în afara sistemului asigurărilor de sănătate în 2026, reprezentând 18% din totalul persoanelor în vârstă de până la 65 de ani din Statele Unite.

Textul ar abroga elemente centrale ale legii democrate din 2010, o piatră de temelie a preşedinţiei Obama, şi anume obligaţia universală de a se asigura şi o serie de reglementări vizând să garanteze un nivel minimum de asigurare la nivel naţional în SUA.

De asemenea, legea ar reduce puternic creditele federale alocate sănătăţii, în special destinate asigurării medicale a celor mai săraci şi celor cu dizabilităţi - Medicaid.

Consecinţa, potrivit Biroului pentru Buget al Congresului (CBO), este că Statele Unite vor avea cu 22 de milioane de asiguraţi mai puţin la orizontul lui 2026 faţă de statu-quoul Obamacare.

Acest pas înapoi este considerat inacceptabil de moderaţi. Una dintre purtătoarele lor de cuvânt, Susan Collins, a anunţat luni că va vota împotriva proiectului de lege pentru abrogarea şi înlocuirea Obamacare.

De cealaltă parte, ultraconservatorul Rand Paul cataloghează planul republican drept o "Obamacare light", departe de abrogarea totală la care visează el şi alţi trei colegi. Asta deoarece numeroase ajutoare financiare, în pofida faptului că vor fi reduse, vor fi prelungite.

”Este un text prost”, a repetat senatorul din Kentucky, conchizând că ”mai bine nu se votează nimic decât să se voteze o lege proastă”.

Întreaga minoritate democrată este împotrivă, iar republicanii trebuie să-şi limiteze voturile împotrivă în propria tabără la cel mult două din 52, în Senatul cu 100 de mandate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.