Senatorii americani republicani şi democraţi au dezvăluit, marţi, un proiect de lege care vizează restricţionarea accesului la armele de foc în urma unei serii de atacuri mortale. Proiectul de lege constituie o premieră în ultimele decenii, dar nu conţine propunerile preşedintelui Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţinând cont de faptul că Statele Unite ale Americii sunt extrem de divizate, un acord în Congres între aleşii democraţi şi republicani este într-adevăr o situaţie rară, mai ales în ceea ce priveşte restricţionarea accesului la armele de foc.

Este ”cea mai importantă lege împotriva violenţei cu arme din aproape 30 de ani”, a scris pe Twitter senatorul democrat Chris Murphy.

Acest text de 80 de pagini ”va salva mii de vieţi”, a adăugat el.

Iniţiativa parlamentară a fost lansată după masacrul de la Uvalde, care s-a soldat cu moartea a 21 de persoane, inclusiv 19 copii, într-o şcoală primară din Texas, la sfârşitul lunii mai, şi după masacrul din Buffalo, în statul New York, în timpul căruia 10 afro-americani au fost ucişi într-un supermarket, la jumătatea lunii mai.

Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senat, a descris şi el textul drept ”avansat” şi a subliniat că deşi nu conţine ”tot ce şi-ar fi dorit, această lege este necesară urgent”.

Republicanul John Cornyn, care a colaborat cu democratul Chris Murphy pentru elaborarea proiectului de lege, a afirmat că textul are scopul de a reduce riscul repetării atacurilor precum cel de la Uvalde, ”protejând în acelaşi timp cel de-al doilea amendament” din Constituţie, care permite deţinerea de arme de foc.

Măsurile regăsite în proiectul de lege nu conţin propunerile preşedintelui Joe Biden, precum interzicerea puştilor de asalt. Textul subliniază în special sprijinul pentru legi, în fiecare stat, care ar permite ca armele să fie retrase persoanelor considerate periculoase, potrivit lui Chris Murphy.

De asemenea, proiectul introduce verificări mai stricte ale antecedentelor penale şi psihologice pentru cumpărătorii de arme cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani, precum şi un control mai bun al vânzării ilegale de arme şi finanţarea programelor de sănătate mintală.

Printre propunerile lui Biden se numără interzicerea puştilor de asalt şi a încărcătoarelor de mare capacitate, verificarea antecedentelor tuturor celor care cumpără arme - nu doar a celor sub 21 de ani – şi obligativitatea de a ţine armele închise.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.