Secretarul Apărării, James Mattis, a declarat marţi noaptea că nu există ”nicio îndoială” cu privire la vinovăţia forţelor guvernamentale siriene pentru atacul chimic sângeros, care a luat viaţa a 87 de civili în localitatea Khan Sheikhoun, situată în teritoriile rebele din provincia Idlib, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, oficialii americani au acuzat Moscova de lansarea unei campanii de dezinformare în urma atacului chimic de la Khan Sheikhoun.

Acuzaţia este că ruşii încearcă să-i ascundă pe cei care sunt responsabili pentru tragedia de pe 4 aprilie, în care 87 de civili şi-au pierdut viaţa, inclusiv 31 de copii din provincia Idlib.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut marţi lansarea unei investigaţii complete a OPCW, sugerând că Assad este victima unor acuzaţii false cu privire la atacul chimic de la Khan Sheikhoun.

De asemenea, liderul rus a sugerat că oponenţii rebeli se pregătesc pentru viitoare atacuri chimice pentru a încuraja intervenţia militară a Statelor Unite.

Un oficial american a susţinut că Moscova încearcă ”să creeze confuzie în lume”, în vreme ce Mattis a precizat că vina îi aparţine lui Assad.

”Nu există nicio îndoială că regimul sirian este responsabil pentru decizia de a ataca şi pentru atacul în sine”, a declarat secretarul Apărării în prima sa conferinţă de presă de la Pentagon.

De asemenea, acesta a reiterat ameninţarea că utilizarea armelor chimice va rezulta în noi acţiuni militare din partea Statelor Unite.

”Dacă ei folosesc arme chimice, atunci ei vor plăti un preţ extrem de greu”.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va vota miercuri o nouă rezoluţie, prin care se cere cooperarea regimului sirian la o anchetă privind presupusul atac chimic din provincia Idlib. Însă, diplomaţii atrag atenţia că ruşii ar putea să blocheze prin veto rezoluţia, aşa cum au făcut în ultimii ani cu orice rezoluţie legată de conflictul sângeros din Siria.

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite au înaintat un text pentru noua rezoluţie, care reprezintă o versiune puţin corectată a propunerii prezentată săptămâna trecută la reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, după atacul chimic asupra civililor din localitatea Khan Sheikhoun.

Diplomaţii ar urma să voteze începând cu ora locală 15.00 (21.00 ora României), în timp ce Rex Tillerson încearcă să pună presiune pe Rusia pentru a-şi reconsidera sprijinul militar pentru regimul Assad.

Rusia ar urma să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca măsura, fiind a opta oară când reprezentanţii ruşi apelează la veto pentru a bloca o rezoluţie privind Siria în Consiliul de Securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.