Secretarul Apărării, James Mattis, i-a dat asigurări joi după-amiază premierului turc că Washingtonul ”îşi va respecta angajamentul de a-şi proteja aliatul NATO”, în ciuda criticilor dure venite de la Ankara după decizia Casei Albe de a autoriza înarmarea kurzilor sirieni de la YPG înainte de lansarea ofensivei finale asupra bastionului jihadist de la Rakka, relatează Hurriyet Daily News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mattis şi Yildirim au participat la o întâlnire organizată de ministerul de Externe al Marii Britanii la Londra cu privire la situaţia din Somalia.

Aceasta este prima întâlnire dintre reprezentanţii turci şi americani, după decizia preşedintelui Donald Trump de a autoriza înarmarea kurzilor sirieni de la Unităţile de Apărare a Poporului.

Ankara şi-a exprimat în ultimele zile frustrarea cu privire la decizia de înarmare a kurzilor sirieni, care are loc înainte de vizita de pe 16 mai a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în Statele Unite.

De asemenea, liderii turci susţin că gruparea YPG este o aripă a militanţilor kurzi de la PKK, iar ambele grupări sunt catalogate drept teroriste de către Ankara.

Un oficial american susţine că Washingtonul vrea chiar să intensifice cooperarea informaţională cu Ankara pentru a sprijini lupta cu militanţii PKK din sud-estul predominant kurd al Turciei.

Însă, nu este clar dacă un asemenea efort ar domoli furia guvernanţilor turci cu privire la înarmarea YPG.

Turcia a avertizat că decizia Statelor Unite de înarmare a kurzilor sirieni ar putea să dăuneze Washingtonului, acuzând chiar că americanii iau partea ”teroriştilor” din Siria.

Anterior, Yildirim a explicat că decizia americanilor ”va avea cu siguranţă consecinţe şi va produce efecte negative inclusiv pentru Statele Unite”.

Statele Unite îi cataloghează pe kurzii sirieni drept parteneri cheie în lupta cu jihadiştii Statului Islamic din jumătatea nordică a Siriei.

De asemenea, înarmarea forţelor kurde este considerată drept o măsură esenţială pentru recapturarea capitalei de-facto a ISIS de la Rakka.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.