Principalul concurent al şefului statului afgan Ashraf Ghani în alegerile prezidenţiale de sâmbătă, şeful Executivului afgan, Abdullah Abdullah, a revendicat victoria în acest scrutin luni, într-o conferinţă de presă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi avem cel mai mare număr de voturi în aceste alegeri”, a declarat Abdullah Abdullah, subliniind că ”nu va exista un tur doi”.

Comisia Electorală Indepedentă (IEC) nu a anunţat datele participării la scrutin, ale cărui rezultate preliminare urmează să fie făcute publice la 19 octombrie.

Unul dintre reprezentanţii IEC, Habib Rahman Nang, a reacţionat imediat, la televiziune, faţă de declaraţiile lui Abdullah Abdullah, anunţând că ”niciun candidat nu are dreptul să se proclame învingător. Potrivit legii, Comisia Electorală Independentă decide cine este învingătorul”.

Primul tur al alegerilor, sâmbătă, s-a desfăşurat fără incidente majore, marcat de o prezenţă la urne slabă, estimată la un nivel de sub 30%.

Observatori independenţi au subliniat, în schimb, că aceste alegeri s-au desfăşurat în condiţii de transparenţă şi eficienţă mai bune decât cele dinainte.

Abdullah Abdullah a declarat că ”rezultatele vor fi anunţate de IEC, însă noi am obţinut cel mai mare număr de voturi”.

La rândul său, reprezentantul Comisiei a subliniat că ”IEC va anunţa mai întâi rezultatele preliminare (la 19 octombrie), apoi Comisia plângerilor va examina plângerile prezentate, iar rezultatele fiale vor fi anunţate (la 7 noiembrie) de IEC, după soluţionarea acstor plângeri”.

Abdullah Abdullah, care candidează a treia oară în alegerile prezidenţiale afgane, a contestat rezultatele alegerilor din 2014, pătate de grave nereguli şi care au condus la o criză constituţională.

În urma unei intervenţii a Washingtonului, lui Abdullah i s-a atribuit până la urmă postul de şef al Executivului, sub autoritatea lui Ashraf Ghani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.