Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, călătoreşte, vineri, în Iran pentru a discuta cu oficialii iranieni cu privire la negocierile asupra dosarului nuclear iranian, blocate din martie, a anunţat Ministerul iranian de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Josep Borrell ”va vizita Teheranul vineri seara pentru a se întâlni cu ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian şi cu alţi oficiali iranieni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh, într-un comunicat.

Vizita, care face parte din consultările în curs dintre Iran şi UE, ”se va concentra pe relaţiile bilaterale, unele probleme regionale şi internaţionale, precum şi pe progresul negocierilor cu privire la ridicarea sancţiunilor” impuse Iranului, se arată în comunicat.

Vizita nu fusese anunţată.

Enrique Mora, negociatorul Uniunii Europene însărcinat cu coordonarea discuţiilor referitoare la dosarul nuclear iranian, a postat joi seară pe Twitter o fotografie de o cină la Bruxelles între el, Josep Borrell şi trimisul special al SUA pentru Iran, Robert Malley, însoţită de descrierea: ”Conversaţie aprofundată despre JCPOA şi perspective regionale în Orientul Mijlociu. Malley a reafirmat angajamentul american de a reveni la acord”.

JCPOA este numele dat acordului încheiat în 2015 privind limitările programului nuclear al Iranului în schimbul reducerii sancţiunilor.

Statele Unite s-au retras unilateral în 2018 şi au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului.

Discuţiile din capitala Austriei, care au început în aprilie 2021, urmăresc să readucă Statele Unite la acordul din 2015, precum şi ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului, şi să asigure respectarea deplină de către Teheran a angajamentelor asumate. Negocierile au stagnat din cauza diferenţelor dintre Teheran şi Washington.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.