Patriarhul influentei Biserici Ortoxe a Greciei, Ieronim, în vârstă de 82 de ani, a fost spitalizat joi la Atena cu ”simptome uşoare” de covid-19, a anunţat într-un comunicat biserica, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a fost testat pozitiv cu covid-19 marţi, în urma unui test molecular, şi a făcut febră miercuri, a anunţat directorul biroului său de presă, Harris Konidaris.

”Ca măsură de precauţie, medicul său i-a recomandat spitalizarea. Azi el nu a făcut febră şi are o stare generală bună”, a adăugat el.

Ieronim a fost transfeerat joi la Spitalul Evangelismos, cel mai mare din capitala greacă, unde este spitalizat de zece zile şi arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe din Albania Anastasios, care s-a îmbolnăvit de covid-19.

”Particip personal la proba miilor de fraţi din ţara noastră şi milioanelor din lume”, a declarat arhiepiscopul.

”Particip la angoasa, durerea şi frica tuturor, pe care o vom depăşi cu toţii, prin credinţa noatră în Dumnezeu”, a adăigat el.

Ieronim a fost testat negativ vineri cu un ”test rapid” după care s-a întâlnit personal, la Patriarhie, cu premierul Kyriakos Mitsotakis.

Premierul elen a fost testat negativ marţi, înainte să plece într-o vizită oficială în Emiratele Arabe unite (EAU), a anunţat joi un purtător de cuvânt al Executivului, Stelios Petsas.

BISERICILE GRECŞTI, CRITICATE

În cadrul celei de a doua izolări impuse în Grecia de la 7 la 30 noiembrie, Guvernul grec a dispus suspendarea tuturor slujbelor religioase fizice în toate lăcaşurile de cult din ţară.

Slujbele Bisericii Ortodoxe - majoritară în Grecia - continuă să fie oficiate exclusiv pentru cler.

Numai rugăciunle individuale rămân autorizate în biserici deschise publicului, în afara serviciilor religioase.

Însă bisericile din Grecia sunt criticate de la prima izolare din cauză că au călcat în picioare gesturile-barieră şi au contnuat să practice comuniunea.

Biserica insistă asupra unei absenţe a riscului unei contaminări în cursul acestui ritual în care pâinea este înmuiată în vin în acelaşi caliciu.

Guvernul a anunţat în mai multe rânduri că practicarea comuniunii ţine de ”responsabilitatea individuală”, în pofida riscurilor uneicontaminări, evocate de către unii oameni de ştiinţă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.