Şefa serviciilor secrete spaniole, Paz Esteban, a fost demisă marţi, de Guvern, în urma scandalului izbucnit cu privire la programul de spionaj Pegasus detectat în telefonul mobil al premierului Pedro Sanchez şi în cele ale separatiştilor catalani, potrivit mai multor surse mass-media spaniole, citate de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contactat de AFP, biroul lui Pedro Sánchez a refuzat să confirme această informaţie. Purtătoarea de cuvânt a Guvernului spaniol, Isabel Rodríguez, şi ministrul Apărării, Margarita Robles, urmează să aibă o conferinţă de presă, marţi, a anunţat Guvernul spaniol.

Paz Esteban, prima femeie numită, în 2020, în fruntea Centrului Naţional de Informaţii (CNI), a recunoscut săptămâna trecută că serviciile secrete spaniole au spionat într-adevăr separatiştii, dar după ce au primit undă verde de la justiţie, deci într-o manieră legală. Surse guvernamentale asigură că executivul nu a fost informat.

Acest scandal a izbucnit la mijlocul lunii aprilie, după ce a fost publicat un raport al organizaţiei canadiane Citizen Lab, care susţinea că au fost identificate peste 60 de persoane din mişcarea separatistă catalană ale căror telefoane mobile ar fi fost piratate în perioada 2017-2020 cu ajutorul programul de spionaj Pegasus, creat de compania israeliană NSO.

Scandalul a luat amploare odată cu anunţul din 2 mai făcut de către Guvernul spaniol, potrivit căruia Pedro Sanchez şi Margarita Robles au fost spionaţi în mai şi iunie 2021 prin intermediul aceluiaşi software. Acest scandal a declanşat o criză între guvernul minoritar al lui Pedro Sanchez şi separatiştii catalani care au ameninţat că îşi vor retrage sprijinul crucial pentru Sanchez în Parlament.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.