”Securitatea poporului suedez va fi cel mai bine protejată în cadrul NATO”, iar alianţa militară va deveni mai puternică odată cu aderarea Suediei şi Finlandei, având în vedere ”capacităţile sofisticate de apărare ale Stockholmului şi participarea în toate misiunile Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat premierul suedez Magdalena Andersson după întâlnirea cu preşedintele american, Joe Biden, şi preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, la Casa Albă. Ea a subliniat că Suedia va creşte cheltuielile în domeniul apărării, ajungând la 2% din PIB ”cât mai curând posibil” şi a dat asigurări că statul este pregătit să-şi asume ”responsabilitatea ca aliat”, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Agresiunea pe scară largă” a Rusiei împotriva Ucrainei a dus la ”momentul decisiv” în care Suedia a solicitat aderarea la NATO, a declarat premierul suedez Magdalena Andersson, joi, la Rose Garden.

Guvernul suedez a ajuns la concluzia că ”securitatea poporului suedez va fi cel mai bine protejată în cadrul alianţei NATO”, decizie care are sprijinul majorităţii Parlamentului Suediei, a afirmat Andersson a spus ea în timp ce stătea alături de preşedintele american Joe Biden şi de Finlanda. Preşedintele Sauli Niinistö.

Ea a subliniat că NATO va fi, de asemenea, mai puternică, cu Suedia şi Finlanda ca membre, având în vedere ”capacităţile sofisticate de apărare ale Stockholmului şi participarea în toate misiunile Alianţei Nord-Atlantice”.

”Suntem furnizori de securitate având capacităţi sofisticate de apărare. Şi suntem campioni ai libertăţii, democraţiei şi drepturilor omului. Avem o lungă tradiţie de cooperare militară extinsă cu NATO, prin participarea în toate misiunile”, a subliniat ea.

 Andersson a adăugat că Suedia va creşte cheltuielile în domeniul apărării, ajungând la 2% din PIB ”cât mai curând posibil”.

Premierul suedez a numit sprijinul exprimat de Statele Unite în vederea aderării Suediei la NATO ca fiind ”de importanţă fundamentală”, dar a spus că aşteaptă cu nerăbdare un dialog cu Turcia pentru a răspunde preocupărilor acesteia.

Suedia aşteaptă cu nerăbdare ”un proces rapid de ratificare”, a mai explicat ea, menţionând că ”este pregătită să-şi asume responsabilitatea ca aliat în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.