Drepturile omului pierd teren în faţa preocupărilor naţionaliste, a avertizat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, în discursul său de acceptare a Premiului Charlemagne din Germania, conform Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mulţi oameni caută o epocă de aur care probabil nu a existat niciodată”, a afirmat Guterres făcând referire la populişti, extremişti religioşi şi naţionalişti.

Acceptând premiul pentru munca sa făcută pentru unificarea Europei, fostul premier portughez a declarat că nu există o alternativă la Uniunea Europeană pentru că nicio ţară nu poate face faţă singură dificultăţilor actuale.

„Dacă vreţi să evitaţi un nou Război Rece, confruntarea a două blocuri probabil puţin diferite faţă de trecut, dacă doriţi să construiţi o ordine mondială multilaterală, avem nevoie de o Europă puternică”, a afirmat Guterres la Aachen.

„Eşecul Europei ar fi inevitabil eşecul multilateralismului şi eşecul unei lumi în care statul de drept câştigă”, a adăugat el.

El a făcut apel la continentul european să gestioneze provocările dificile precum migraţia, schimbările climatice şi haosul creat de progresul tehnologic.

„Este prea des uitat că Convenţia ONU privind Refugiaţii din 1951 a fost adoptată pentru a ajuta milioane de europeni. Doar fiind unită poate Europa să propună o abordare echilibrată pentru a gestiona cauzele migraţiei şi a proteja drepturile omului şi demnitatea migranţilor”, a afirmat Guterres.

Guterres a notat că deşi multe societăţi sunt astăzi multiculturale, multietnice şi cu o diversitate religioasă, mai este muncă de făcut pentru  a se asigura că fiecare comunitate este respectată şi simte că face parte din societate.

El a numit schimbările climatice ca fiind „problema definitorie” a epocii noastre.

„UE trebuie să ia iniţiativa. Nu numai că este decizia corectă, dar este şi o investiţie inteligentă”, a afirmat el, cerând totodată să nu se mai acorde subvenţii pentru combustibilii fosili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.