Secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat luni seara ultimele teste cu rachete balistice lansate de către regimul nord-coreean, susţinând că este vorba de o încălcare îngrijorătoare a rezoluţiilor adoptate de către ONU, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Conducerea Republicii Populare Democrate a Coreei de Nord trebuie să se întoarcă la respectarea completă a obligaţiilor internaţionale şi să aleagă calea reducerii de focoase nucleare”, a declarat Guterres.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va întruni de urgenţă pentru a discuta despre ultimele rachete balistice cu rază medie de acţiune lansate de către Phenian.

Reprezentanţii de la Phenian au anunţat că au testat cu succes un nou tip de rachetă balistică cu rază de acţune “medie spre lungă”,revendicând un nou progres în programul de armament pe care îl desfăşoară. Agenţia KCNA a transmis că liderul Kim Jong-un a monitorizat testul rachetei Pukguksong-2, un nou tip de armă strategică ce poate transporta focoasele nucleare dezvoltate de Coreea de Nord.

De asmenea, regimul nord-coreean a lansat racheta în mare duminică – primul test balistic de la învestirea în funcţie a lui Donald Trump. Potrivit presei sud-coreene, a fost lansată în jurul orei locale 8.00 (01.00 ora României) din regiunea Panghyon şi a reuşit să parcurgă aproximativ 500 de kilometri înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei.

Japonia a precizat că ar putea fi discutate noi sancţiuni vizând Phenianul şi a îndemnat China să aibă o abordare „constructivă”.

Beijingul rămâne principalul aliat al regimului nord-coreean, dar liderii chinezi sunt din ce în ce mai frustraţi de provocările lansate de către Phenian.

Reprezentanţii Casei Albe au indicat că va exista un răspuns calculat din partea noului preşedinte republican, care nu va escalada tensiunile din Peninsula Coreea. Administraţia Trump se aştepta la o provocare din partea regimului nord-coreean, care ar putea să motiveze inclusiv creşterea presiunii asupra Chinei pentru a se implica în Coreea de Nord.

Donald Trump a declarat anterior că liderii chinezi nu au făcut destule pentru a rezolva criza din peninsulă, având în vedere că Beijingul rămâne unul dintre ultimii aliaţi ai Phenianului.

Preşedintele SUA şi-a petrecut weekend-ul alături de premierul Japoniei, Shinzo Abe. Acesta din urmă a catalogat lansarea drept ”absolut intolerabilă” şi a cerut regimului nord-coreean să respecte rezoluţia Naţiunilor Unite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.