Secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a participat vineri la o primă întâlnire scurtă cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, la Casa Albă. Întâlnirea celor doi are loc înainte de reuniunea de săptămâna viitoare a ambasadorilor din Consiliul de Securitate al ONU la Washington, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guterres s-a întâlnit şi cu generalul H.R. McMaster, care îndeplineşte funcţia de consilier de securitate naţională la Casa Albă.

Un purtător de cuvânt al ONU a precizat că Guterres a avut ”o discuţie interesantă şi constructivă despre cooperarea dintre Statele Unite şi Naţiunile Unite”.

De asemenea, cei doi lideri au fost de acord să se întâlnească din nou în viitorul apropiat.

Ambasadorii Consiliului de Securitate vor participa luni la un prânz de lucru cu Trump, înainte de a se întâlnii cu congresmenii americani în Capitoliu.

Aceste întâlniri ar urma să se concentreze pe probleme internaţionale, precum tensiunile din peninsula Coreeană, conflictul israeliano-palestinian şi tăierea finanţării americane pentru Naţiunile Unite.

Washingtonul are cele mai mari contribuţii la bugetul organizaţiei internaţionale şi acoperă aproximativ 22% din bugetul de bază în valoare de 5,4 miliarde de dolari al Naţiunilor Unite.

De asemenea, americanii acoperă 28,5% din bugetul pentru menţinerea păcii, care se ridică la 7,9 miliarde de dolari. Administraţia Trump a promis că va tăia 32,5 milioane de dolari din finanţarea pentru Fondul ONU pentru Populaţie.

”Este o relaţie importantă şi suntem foarte mulţumiţi de întâlnirea care a avut loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Dujarric.

Guterres s-a întâlnit cu Trump pentru aproximativ 15-20 de minute în Biroul Oval de la Casa Albă.

Secretarul General al ONU a participat la o întâlnire ceva mai lungă cu McMaster.

În timpul campaniei electorale, miliardarul republican a susţinut că organizaţia internaţională reprezintă ”un club pentru ca oamenii să se întâlnească, să vorbească şi să se distreze”.

Casa Albă nu a anunţat dacă preşedintele american va participa în luna septembrie la dezbaterea Adunării Generale, unde ar putea să se adreseze pentru prima dată în faţa Naţiunilor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.