Secretarul de Stat american Mike Pompeo a dat vina pe Iran pentru „un asalt flagrant” asupra a două petroliere din Golful Persic, în Marea Oman, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Pompeo a precizat că SUA au ajuns la această concluzie în urma unei analize a tipului de arme folosite.
 
Un oficial iranian a declarat anterior pentru BBC: „Iranul nu are nicio legătură cu acest incident”.
 
Echipajele a două petroliere au fost evacuate joi, după ce au lansat mesaje de salvare.
 
Acest nou incident - al doilea în decurs de o lună în navigaţia prin această cale maritimă strategică - are loc într-un context al unor tensiuni puternice între Iran şi Statele Unite, care au acuzat Teheranul că se află în primul incident, în mai.
Flota a V-a americană, cu baza în Bahrain, a anunţat joi că a primit două ”mesaje de salvare” provenind de la petroliere de pe Marea Oman care ar fi fost ţinta unui ”atac”.
La Oslo, autorităţile maritime au evocat în mod clar un atac, semnalând trei explozii la petrolierul norvegian.
Iranul şi-a exprimat ”îngrijorarea” în urma unor ”incidente suspecte”. Iniţial, Teheranul a evocat un ”accident” şi a anunţat că a sărit în ajutorul a ”două petroliere străine” la Marea Oman.
”Patruzeci şi patru de marinari au fost salvaţi din apă de către o unitate de salvare a Marinei (iraniene) din provincia Hormozgan (sud) şi au fost transferaţi în portul Bandar-e-Jask", potrivit agenţiei oficilae iraniene de presă Irna.
Aceste incidente au avut loc la interval de o oră, la 25 de mile nautice şi, respectiv, 28 de mile nautice de Bandar-e-Jask, a precizat agenţia oficială, iar televiziunea iraniană a difuzat imagini cu incendiul de la bordul uneia dintre cele două nave.
Ministrul iranian de Externe a catalogat drept foarte suspectă coincidenţa între aceste ”atacuri” şi vizita la Teheran a premierului japonez Shinzo Abe.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.