Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a fost spitalizat la începutul acestei săptămâni din motive nespecificate, dar se recuperează bine, a anunţat Pentagonul vineri seară, relatează Washington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul-maior Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat că Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost internat luni la Walter Reed National Military Medical Center, de lângă Washington, "pentru complicaţii în urma unei proceduri medicale recente".

Ryder nu a oferit detalii suplimentare, dar a precizat că Austin, un fost general de armată care a fost nominalizat pentru acest post de către preşedintele Biden şi a devenit primul secretar al apărării afro-american în 2021, "se recuperează bine şi se aşteaptă să îşi reia toate atribuţiile astăzi (sâmbătă)" .

Potrivit Washington Post, nu se ştie când ar putea fi externat sau motivul pentru care Pentagonul nu a dezvăluit spitalizarea lui Austin atunci când a avut loc, la începutul săptămânii.

Anunţul a fost făcut pe fondul unei tensiuni crescute în Orientul Mijlociu, unde grupuri armate care au legături cu Iranul au lansat atacuri asupra unor instalaţii militare americane din Irak şi Siria şi asupra unor nave care operează în regiune.

Austin, care călătoreşte frecvent pe plan internaţional, s-a întors dintr-o călătorie de câteva zile în Israel şi în alte părţi din Orientul Mijlociu la sfârşitul lunii decembrie.

Ryder, într-o declaraţie, a precizat că secretarul adjunct al apărării, Kathleen Hicks, a fost pregătită să exercite atribuţiile de secretar al apărării dacă va fi necesar din cauza tratamentului medical al lui Austin. Într-un e-mail ulterior, Ryder a precizat că Austin a rămas în spital şi că şi-a reluat în totalitate responsabilităţile profesionale vineri seara.

El a precizat că Hicks "a luat câteva decizii de rutină în numele secretarului Austin" în această săptămână.

"De menţionat că secretarul nu a trebuit să îşi delege în mod afirmativ atribuţiile, deoarece, conform statutului, secretarul adjunct este automat autorizat să îndeplinească atribuţiile secretarului dacă acesta nu le poate îndeplini", a adăugat Ryder.

Un înalt oficial al apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului pentru a discuta situaţia, a refuzat să spună ce procedură a suferit Austin sau care a fost complicaţia ulterioară.

Oficialul a declarat că Austin a fost în alertă joi, când forţele americane au efectuat atacul din Irak din această săptămână, menţionând că el şi Biden au autorizat anterior operaţiunea.

Asociaţia de presă a Pentagonului, o organizaţie care reprezintă mass-media care acoperă Departamentul Apărării, şi-a exprimat frustrarea privind "eşecul departamentului de a notifica publicul şi mass-media" cu privire la spitalizare şi a solicitat o întâlnire cu liderii Pentagonului pentru a discuta despre modul în care departamentul a gestionat această problemă.

"Faptul că el se află la Walter Reed National Military Medical Center de ... zile, iar Pentagonul alertează abia acum publicul, într-o vineri seara târziu, este un scandal", a notat grupul într-o scrisoare adresată lui Ryder şi lui Chris Meagher, un alt oficial care supraveghează afacerile publice ale Pentagonului.

Asociaţia de presă a declarat că publicul are dreptul să ştie când membrii Cabinetului sunt spitalizaţi, sunt sub anestezie sau îşi deleagă atribuţiile ca urmare a unei proceduri medicale. "Aceasta a fost practica chiar şi până la nivelul preşedintelui", se arată în scrisoare. "În calitate de lider de vârf al apărării naţiunii, secretarul Austin nu are nicio pretenţie la intimitate în această situaţie".

Ryder, citând "o situaţie în evoluţie", a declarat că, în momentul în care a stabilit când să emită anunţul, Pentagonul "a trebuit să ia în considerare o serie de factori, inclusiv probleme medicale şi de confidenţialitate personală".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.