Ministrul de Externe, Sebastian Kurz, a declarat luni după-amiază că preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu este binevenit să organizeze evenimente de campanie pentru referendumul constituţional pe teritoriul Austriei, transmite Hurriyet Daily News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kurz a explicat că o eventuală campanie a preşedintelui Erdogan înainte de referendumul constituţional din 16 aprilie ar duce la ”creşterea tensiunii” şi a ”submina integrarea” celor 360.000 de reprezentanţi ai minorităţii turce din Austria. 

Aproximativ 117.000 de cetăţeni turci cu drept de vot în referendumul constituţional locuisc permanent în Austria.

”Evenimentele de campanie nu sunt binevenite. Desigur că preşedintele turc, ca oricare politician, poate să participe la o vizită bilaterală în Europa sau Austria. Dar respingem în mod clar exportarea campeniei turce şi polarizarea Austriei”, se arată într-o declaraţie a ministerului de Externe de la Viena. 

Sebastian Kurz l-a citat inclusiv pe premierul turc, care a participat la un asemenea miting în oraşul german Oberhausen şi a susţinut că Erdogan va participa la mai multe evenimente de campanie în ţările Uniunii Europene.

Turcia va organiza un referendum constituţional pe data de 16 aprilie, în care alegătorii turci sunt chemaţi să decidă dacă doresc puteri suplimentare pentru preşedinte sau protejarea sistemului parlamentar.

Vicepremierul turc a reacţionat imediat faţă de comentariile diplomatului austriac, susţinând că nu este interesat de ce are de spus Kurz cu privire la o vizită a lui Erdogan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.