Preşedintele portughez, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, a promulgat legea care scoate de sub incidenţă penală eutanasia, adoptată săptămâna trecută în Parlament, în urma unei proceduri parlamentare anevoioase, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Versiunea finală a legii care încadrează ”moartea asistată medical” a fost adoptată vineri, cu 129 de voturi ”pentru” din 230, inclusiv ale deputaţilor Partidului Socialist, aflat la putere.

”Constituţia îl obligă pe preşedinte să promulge o lege căreia i s-a opus prin veto şi care a fost confirmată de Adunarea Republicii. O voi promulga, bineînţeles, este datoria mea constituţională”, anunţa, după vot, Marcelo Rebelo de Sousa.

O majoritate parlamentară s-a pronunţat în patru rânduri în favoarea scoaterii de sub incidenţa penală a morţii asistate, în ultimii trei ani.

Însă textul s-a lovit apoi de rezervele Curţii Constituţionale şi ale şefului statului - un catloc practicant.

În vederea depăşirii ultimului veto al preşedinetului, socialiştii au decis să adopte prin vot acelaşi text a doua oară.

Textul legii a fost rescris în mai multe rânduri pentru a ţine cont de nemulţumirile lui Marcelo Rebelo de Sousa, care i s-a opus de două ori prin veto, după ce a fost respins, de asemenea, în două rânduri, de Curtea Constituţională, care a arătat cu degetul anumite ”imprecizii”.

Versiunea definitică a legii prevede ca eutanasia să fie autorizată doar în cazul în care ”sinuciderea asistată medical este imposibilă, din cauza unei incapacităţi fizice a pacientului”.

După publicarea decretlor de aplicare, legea ar putea intra în vigoare în toamnă, scrie presa locală.

Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt autorizate în câteva state membre ale Uniunii Europene (UE) - Belgia, Olanda şi Luxemburg, care au autorizat-o primele, dar şi în Spania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.