Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, miercuri, că este ”oripilat de remarcile scandaloase” făcute la Berlin de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a acuzat Israelul că a comis ”50 holocausturi” împotriva palestinienilor de-a lungul anilor, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia cancelarului german Olaf Scholz pe Twitter a venit la o zi după ce Abbas a refuzat să condamne un atac mortal al militanţilor palestinieni asupra sportivilor israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972. În schimb, Abbas a invocat că ar putea indica ”50 de holocausturi” ale Israelului.

”Sunt oripilat de remarcile scandaloase făcute de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas”, a spus Scholz.

”Pentru noi, germanii, în special, orice relativizare a singularităţii Holocaustului este intolerabilă şi inacceptabilă. Condamn orice încercare de a nega crimele Holocaustului”, a adăugat el.

Scholz a fost criticat atât în Germania, cât şi în Israel pentru că nu a respins imediat afirmaţiile lui Abbas la conferinţa de presă pe care a susţinut-o alături de el, marţi seara, în sediul Cancelariei.

Abbas a folosit în mod explicit cuvântul ”Holocausts” în remarcile rostite alături de Scholz, pe faţa căruia s-a întins o grimasă. Germania susţine că termenul ar trebui folosit pentru a descrie doar crima singulară a naziştilor de a ucide 6 milioane de evrei înainte şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Scholz a respins descrierea liderului palestinian privind tratamentul palestinienilor de către Israel drept ”apartheid”, dar nu l-a condamnat imediat pe Abbas pentru că a folosit termenul ”Holocaust”.

Abbas a spus că ”din 1947 până astăzi, Israelul a comis 50 de masacre în 50 de sate palestiniene”.

”Cincizeci de măceluri. Cincizeci de holocausturi”, a evocat el.

În timpul Germaniei Naziste, germanii şi aliaţii lor au ucis 6 milioane de evrei în toată Europa.

Miercuri, Abbas a părut să îşi retragă afirmaţiile.

Într-o declaraţie scrisă, preşedinţia palestiniană a transmis că ”Preşedintele Mahmoud Abbas reafirmă că Holocaustul este cea mai odioasă crimă din istoria modernă a omenirii”.

Declaraţia a subliniat că ”răspunsul său nu a avut scopul de a nega singularitatea Holocaustului care a avut loc în ultimul secol, ci de a-l condamna în cei mai fermi termeni”.

Remarcile lui Abbas au atras condamnări puternice din partea liderilor din spectrul politic al Israelului. Premierul interimar Yair Lapid a numit afirmaţiile ”nu doar o ruşine morală, ci şi o minciună monstruoasă”.

Dani Dayan, preşedintele Centrului Mondial de Comemorare a Holocaustului Yad Vashem, a calificat remarcile lui Abbas drept ”îngrozitoare” şi a îndemnat guvernul german să răspundă ”comportamentului impardonabil din cadrul Cancelariei Federale”.

Declaraţiile au fost rostite cu câteva săptămâni înainte de comemorarea planificată a 50 de ani de la atacul de la Munchen, în care militanţii palestinieni au ucis 11 membri ai echipei olimpice israeliene. Rudele sportivilor israelieni ucişi au spus că intenţionează să boicoteze ceremonia după ce nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la despăgubiri mai substanţiale din partea guvernului german.

Cel mai important grup evreiesc din Germania a criticat aspru declaraţiile şi şi-a exprimat şocul că Scholz nu a respins imediat afirmaţia lui Abbas.

Abbas ”calcă în picioare memoria a şase milioane de evrei ucişi şi dăunează memoriei tuturor victimelor Holocaustului”, a mărturisit Josef Schuster, şeful Consiliului Central al Evreilor din Germania.

”Astfel de afirmaţii nu pot fi lăsate necomentate. Consider scandalos faptul că relativizarea Holocaustului, mai ales în Germania, la o conferinţă de presă la Cancelaria Federală, rămâne necontestată”, a conchis el.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.