Liderul chinez Xi Jinping a fost surprins miercuri de televiziunile canadiene într-un moment de o sinceritate rară, în care a fost filmat în timp ce îl mustra pe omologul său canadian, premierul Justin Trudeau, pentru ceea ce el a descris drept discuţii „scurse” către presă, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discuţia a avut loc în marja summitului G20 din Indonezia. Xi i-a vorbit lui Trudeau în mandarină, zâmbind tot timpul, dar în momentul în care interpretul a tradus în engleză s-a dovedit că ceea ce spunea liderul chinez era, de fapt, mai puţin prietenos.

„Tot ceea ce am discutat a fost scurs în presă şi acest lucru nu este adecvat”, a spus traducătorul lui Xi.

Trudeau a dat din cap, iar Xi a vorbit din nou.

„Şi nu aşa s-a desfăşurat conversaţia”, a tradus interpretul. „Dacă a existat sinceritate din partea dumneavoastră, atunci vom discuta cu o atitudine de respect reciproc, altfel ar putea exista consecinţe imprevizibile”, îl avertizează Xi, în mandarină, pe liderul canadian.

Traducătorul lui Xi încearcă să traducă ceea ce s-a spus, dar ajunge doar la „Dacă a existat sinceritate din partea dumneavoastră”, moment în care intervine Trudeau:

„În Canada, noi credem într-un dialog liber, deschis şi sincer. Vom continua să lucrăm împreună într-un mod constructiv, dar vor exista lucruri asupra cărora nu vom fi de acord”, adaugă premierul canadian.

„Să creăm mai întâi condiţiile”, răspunde Xi, potrivit traducătorului.

Liderul chinez îi strânge apoi mâna lui Trudeau şi pleacă împreună cu alţi oficiali din anturajul său.

Schimbul de replici oferă o imagine rară a modului în care Xi, ale cărui apariţii publice sunt foarte bine puse la punct, interacţionează cu alţi lideri, comentează CNN.

Pe de altă parte, pentru premierul canadian pare să fie un nou prejudiciu de imagine, după ce în urmă cu două zile a căzut în plasa unor informaţii false despre Iran, pe care le-a distribuit pe Twitter, contribuind la amplificarea unei ştiri false.

Schimbul de replici dintre Justin Trudeau şi liderul chinez are loc în contextul în care Xi Jinping încearcă să reafirme influenţa globală a Chinei la summitul din insula Bali, după o absenţă de aproape trei ani de pe scena mondială.

Relaţiile Chinei cu aliaţii Statelor Unite s-au deteriorat în ultimii ani, din cauza tensiunilor geopolitice în creştere, a disputelor privind comerţul şi a originii pandemiei Covid-19, precum şi din cauza parteneriatului tot mai mare al Beijingului cu Moscova - în ciuda războiului Rusiei în Ucraina.

Xi a încercat să restabilească relaţiile în cadrul summitului, întâlnindu-se luni cu preşedintele american Joe Biden. De asemenea, a purtat discuţii oficiale cu liderii Australiei, Franţei, Olandei, Africii de Sud, Spaniei, Senegalului, Argentinei, Indoneziei şi Coreei de Sud.

În schimb, Canada nu a avut parte de o astfel de întâlnire bilaterală. Refuzul ar putea fi legat de relaţia agitată dintre cele două ţări de când Meng Wanzhou, directoarea executivă a Huawei, a fost reţinută în Canada în 2018. Doi canadieni au fost reţinuţi nouă zile mai târziu în China. Toţi trei au fost eliberaţi apoi în 2021.

În plus, săptămâna trecută, premierul canadian Justin Trudeau a acuzat China că a încercat să intervină în alegerile federale din Canada din 2019. El a acuzat Beijingul că face „jocuri agresive” cu democraţiile şi că vizează instituţiile canadiene. Reproşul a venit în condiţiile în care serviciile de informaţii canadiene ar fi identificat o „reţea clandestină” de cel puţin 11 candidaţi care ar fi fost susţinuţi financiar de Beijing la alegerile desfăşurate în 2019. Autorităţile canadiene au mai spus că investighează şi acuzaţii potrivit cărora China ar fi deschis secţii neoficiale de „poliţie” pe teritoriul canadian. Mai multe state UE, inclusiv Irlanda şi Ţările de Jos, au ordonat deja Chinei să închidă astfel de „celule” care ar fi fost folosite pentru a face presiuni asupra disidenţilor din exil să se întoarcă în China, unde riscă să fie acuzaţi penal.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.