Ministrul belgian al justiţiei, Vincent Van Quickenborne, s-a prezentat joi în faţa parlamentului şi şi-a cerut scuze după ce invitaţii de la petrecerea de ziua lui au fost surprinşi de camerele de supraveghere urinând pe o dubă de poliţie goală, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vincent Van Quickenborne a insistat că nu a ştiut ce au făcut invitaţii săi, dar şi-a cerut scuze pentru scandalul care a urmat, numit "Pipigate" de presa locală.

El a negat, de asemenea, că imaginile îl arată cum se amuză de incident, râzând cu cineva şi prefăcându-se că urinează şi el. Ministrul a susţinut că gesturile sale voiau să spună că imită cântatul la chitară şi nimic mai mult.

Politicienii din opoziţie şi sindicatele din poliţie şi-au exprimat furia în legătură cu incidentul încă de la primele informaţii apărute în zilele de după petrecerea de 50 de ani a ministrului Van Quickenborne, la 14 august.

Potrivit imaginilor de pe camerele de supraveghere ale poliţiei, trei invitaţi au părăsit petrecerea seara târziu şi s-au uşurat pe un vehicul de poliţie parcat. Aparent, duba ar fi aparţinut chiar agenţilor desemnaţi să asigure protecţia lui Van Quickenborne.

Unele relatări ale presei belgiene, care citau alte înregistrări, au sugerat că ministrul a ieşit apoi din casă, râzând împreună cu cineva şi mimând, în timp ce se uita la telefon, un bărbat care urinează.

Van Quickenborne a negat această versiune şi a dat publicităţii imagini filmate de propria sa cameră de supraveghere de acasă, care ar arăta cum îşi însoţeşte un prieten afară - la câteva ore după ce protagoniştii incidentului iniţial plecaseră. El a declarat în faţa Parlamentului că nu se uita la înregistrarea video sau la imaginile incidentului - sau la orice altceva - la momentul respectiv. În schimb, el a susţinut că şi-a scos telefonul pentru a face un selfie cu respectivul prieten. Ministrul a arătat această imagine postului de ştiri belgian VRT, ca parte a campaniei pentru a-şi reabilita reputaţia.

În ceea ce priveşte faptul că a mimat sau nu pe cineva urinând, Van Quickenborne - căruia i se spune "Quickie" în Belgia - a declarat că, de fapt, interpreta un "solo aerian de chitară".

"Urăsc să recunosc", a declarat el joi, în faţa Comisiei pentru justiţie a parlamentului belgian, citat de ziarul flamand Het Nieuwsblad, "dar sunt un specialist în asta, sunt un metalhead", a spus ministrul referindu-se la genul de muzică rock.

El a recunoscut, totodată, gravitatea problemei, spunând parlamentului: "Mi-e ruşine că oamenii pe care i-am invitat în casa mea au urinat pe o dubă de poliţie. Este dezgustător, mai ales dacă ne gândim la motivul pentru care duba este acolo".

Van Quickenborne şi familia sa sunt sub protecţia poliţiei în urma unei încercări eşuate de răpire a sa anul trecut.

O anchetă a fost lansată de procuratura din oraşul Kortrijk, unde ministrul îşi are domiciliul.

Van Quickenborne, din partidul liberalilor şi democraţilor flamanzi, a dat asigurări în faţa comisiei parlamentare că ajută ancheta şi le-a cerut celor acuzaţi să se prezinte pentru audiere.

Politicienii din opoziţie i-au condamnat însă comportamentul şi au pus la îndoială versiunea sa asupra evenimentelor.

Christoph D'Haese, primarul din Aalst, Flandra de Est, a fost citat de presa locală spunând că Van Quickenborne că a "ridiculizat" poliţia şi a dat dovadă de "lipsă de respect".

Luna trecută, sindicatul poliţiei NSPV a publicat un comunicat dur în care a afirmat că acesta este "nedemn de a fi ministru al justiţiei".

Premierul belgian Alexander de Croo, care a fost şi el prezent la petrecerea aniversară, a declarat că nu a văzut nimic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.