Paznicii unei firme de securitate privată au fost acuzaţi că le-au ordonat mai multor persoane de culoare să părăsească o plajă din Cape Town, în Africa de Sud, ceea ce a stârnit proteste, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paznicii, angajaţi de rezidenţii din zonă, ar fi eliberat plaja Clifton de turişti duminica trecută, după-amiaza. Persoanele care s-au adunat vineri să protesteze susţin că persoanele de culoare au fost vizate în mod special, însă firma de securitate neagă că ar fi închis plaja şi a precizat că singurul său rol este să protejeze rezidenţii.

Dan Plato, primarul din Cape Town, a declarat că firma de securitate „nu avea autoritatea de a cere nimănui să părăsească plaja Clifton”.

„Nu vom permite organizaţiilor private să limiteze accesul în spaţiile publice”, a afirmat el într-un comunicat.

„Aceasta este proprietatea statului, proprietatea oamenilor şi drept urmare nu avem nevoie de firme de securitate aici”, a adăugat el.

Plato a precizat că paznicii „au cerut oamenilor din toate rasele să plece” şi că nu au fost vizate persoanele de culoare.

Protestatarii au contestat această afirmaţie.

„Aceşti paznici... primesc ordine să nu permită accesul pe plajă persoanelor de culoare”, a declarat Chumani Maxwele, un activist local.

Maxwele, care a declanşat un protest pe reţelele sociale folosind hashtag-ul „#ReclaimClifton” („Recucerim Clifton”), a supervizat uciderea unei oi într-un ritual despre care protestatarii susţin că va elibera plaja de rasism. Mai mulţi activişti pentru drepturile animalelor au protestat faţă de acest act.

Alwyn Landman, directorul executiv al firmei de securitate PPA, cea care protejează rezidenţii de infractori, a negat că firma sa a închis plaja.

El a declarat pentru News 24 că poliţia a eliberat zona după ce a avut loc o infracţiune acolo. „Era haos iar poliţia făcea o treabă bună în a calma situaţia”, a declarat el.

Totuşi, poliţia a precizat că nu a fost informată de infracţiuni pe plajă duminică după-amiaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.