Autorităţile saudite au închis luni seara birourile locale ale televiziunii qatareze Al-Jazeera, la doar câteva ore după ce o alianţă de ţări arabe condusă de Riad a anunţat întreruperea temporară a relaţiilor diplomatice cu Doha, transmite Haaretz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arabia Saudită a decis să taie temporar relaţiile diplomatice cu Qatar, iar această decizie a fost urmată şi de Bahrain, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Yemen.

Aceste ţări arabe acuză guvernanţii qatarezi de sprijinirea şi finanţarea unor grupări teroriste, precum Statul Islamic şi al-Qaeda, precum şi a miliţiilor iraniene care luptă alături de forţele regimului Bashar al-Assad.

Riad a acuzat televiziunea qatareză că transmite ideologia militantă a guvernului de la Doha.

”Qatar îmbrăţişează multiple grupări teroriste, care au ca scop să distrugă stabilitatea regională, inclusiv Frăţia Musulmană, ISIS şi al-Qaeda”, se arată într-un comunicat transmis de agenţia de presă a Arabiei Saudite.

Luna trecută, autorităţile egiptene au interzis 21 de site-uri, printre care se numără şi principalul site al televiziunii qatareze Al-Jazeera.

Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Yemen au întrerupt pentru o perioadă temporară de 24 de ore toate legăturile aeriene, terestre şi maritime cu Qatar, iar vizitatorii qatarezi au la dispoziţie 14 zile pentru a părăsi cele cinci ţări din zona Golfului.

Între timp, diplomaţii qatarezi din cele cinci ţări arabe au primit ordin pentru a se întoarce în 48 de ore la Doha. 

Reprezentanţii celor cinci ţări arabe au precizat că nu le vor permite cetăţenilor să viziteze sau să tranziteze un aeroport din Qatar, iar zborurile qatareze nu vor putea să treacă prin spaţiile aeriene ale Arabiei Saudite, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Yemenului.

Internauţii s-au plâns pe reţelele sociale de haos zii şi zeci de zboruri au fost deja anulate pe aeroportul internaţional Hamad de la Doha ca urmare a deciziei luate de alianţa condusă de Riad.

Etihad Airways a anunţat că linia aeriană va suspenda toate zborurile din şi spre Qatar.

De asemenea, decizia de întreruperea a relaţiilor diplomatice şi a legăturilor terestre, maritime şi aeriene a provocat panică printre qatarezi, care au luat cu asalt supermarketurile şi hipermarketurile pentru a se aprovizionna cu produse, având în vedere că singura frontieră terestră este cea cu Arabia Saudită, iar ţările arabe controlează şi strâmtoarea Urmuz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.