Salto de Castro, un sat din nord-vestul Spaniei, este scos la vânzare pentru suma de 260.000 de euro, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Satul este situat la graniţa cu Portugalia, în provincia Zamora şi la trei ore de mers cu maşina de Madrid. Salto de Castro are multe dintre clădirile pe care te-ai aştepta să le găseşti într-un mic oraş spaniol, printre care 44 de locuinţe, un hotel, o biserică, o şcoală, o piscină municipală şi chiar o clădire de cazărmi care găzduia garda civilă.

În schimb, satul nu are locuitori, fiind abandonat în urmă cu mai bine de trei decenii.

Proprietarul a cumpărat satul la începutul anilor 2000, cu intenţia de a-l transforma într-un punct turistic. Cu toate acestea, criza zonei euro a împiedicat planul să se îndeplinească.

”Proprietarul a visat să aibă un hotel aici, dar totul a fost suspendat. Şi-ar dori în continuare ca proiectul să devină realitate”.”, a declarat Ronnie Rodríguez, de la Royal Invest, compania care îl reprezintă pe proprietar.


”Îl vând (n.r. satul) pentru că sunt un locuitor din mediul urban şi nu îmi pot permite întreţinerea” satului, a declarat proprietarul, în vârstă de peste 80 de ani, potrivit site-ului Idealista, unde este postat anunţul de vânzare.

Anunţul a stârnit interesul cumpărătorilor, având peste 50.000 de vizualizări de când a fost listat în urmă cu o săptămână la acest preţ.

Rodriguez a mai spus că 300 de persoane şi-au exprimat interesul de a cumpăra, persoanele interesate fiind din Rusia, Franţa, Belgia şi Marea Britanie. Un potenţial cumpărător a depus deja bani pentru a-l rezerva, a adăugat el.

Salto de Castro a fost construit de compania de generare a energiei electrice Iberduero pentru a găzdui familiile muncitorilor care au construit rezervorul învecinat, la începutul anilor 1950.

Dar locuitorii au început să plece după finalizarea sa, iar satul a fost în totalitate părăsit la sfârşitul anilor 1980.

Zona din jurul ei face parte din ceea ce a devenit cunoscut sub numele de ”Spania golită” - zone rurale slab populate, cărora le lipsesc multe dintre serviciile găsite în oraşe.

Salto de Castro a fost scos la vânzare în trecut, pentru până la 6,5 milioane de euro. Cu toate acestea, având în vedere că nu au existat cumpărători şi multe dintre clădiri au fost vandalizate, preţul a scăzut.

Un apartament cu un dormitor în zonele înstărite din Madrid sau Barcelona costă în prezent în jur de 260.000 de euro.

Pe de altă parte, eventualul cumpărător al satului Salto de Castro ar putea avea nevoie de mulţi bani, cel puţin pentru a atrage vizitatori.

”Investiţia necesară pentru ca satul să fie 100% funcţional şi să devină profitabil nu ar depăşi 2 milioane de euro”, scrie site-ul Idealista.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.