Şase state se vor afla în centrul alegerilor intermediare pentru Congres de marţi, 8 noiembrie, din Statele Unite: cele cinci pe care preşedintele Joe Biden „le-a întors” în 2020 faţă de votul la prezidenţialele din 2016 - Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin - plus Nevada, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toate aceste state au curse electorale extrem de strânse, care vor determina controlul Senatului, al Camerei şi al guvernelor locale. Ceea ce se va întâmpla în aceste state va avea un impact asupra unor chestiuni precum dreptul la avort, politica economică, educaţia şi criza climatică - şi nu doar în interiorul graniţelor lor, ci în întreaga ţară.

Democraţii au nevoie de cel puţin 50 de locuri pentru a păstra controlul Senatului, vicepreşedinta Kamala Harris oferindu-le în prezent votul de departajare pentru o majoritate, în timp ce republicanii au nevoie de 51 de locuri pentru a obţine controlul. Dintre cele 35 de curse electorale pentru Senatrepublicanii sunt favoriţi în prezent să câştige 20 de locuri, în timp ce democraţii par să aibă garantată victoria în cazul a 12 mandate. Trei locuri sunt din categoria „orice e posibil”.

Pentru a controla Camera Reprezentanţilor, un partid trebuie să deţină 218 din cele 435 de locuri. În prezent, republicanii sunt cotaţi ca fiind probabilii câştigători în cazul a 216 mandate, în timp ce democraţii sunt favoriţi să obţină 199 de mandate. 20 de mandate sunt cotate ca având câştigători incerţi, arată  CNN.

ARIZONA

În 2020, Joe Biden a devenit primul candidat prezidenţial democrat care a reuşit să câştige în Arizona de la Bill Clinton în 1996. De altfel, Biden şi Clinton sunt singurii candidaţi prezidenţiali democraţi care au câştigat în acest stat în mai bine de 70 de ani.

Acum, republicanii speră să recupereze însă Arizona, după ce democraţii au făcut progrese în acest stat în 2020, când Biden a câştigat statul, iar Mark Kelly a schimbat un loc în Senat în favoarea democraţilor.

Candidata republicană la postul de guvernator al statului este Kari Lake (care o are drept contracandidată pe democrata Katie Hobbs), iar candidatul republican la Senat este Blake Masters (care îl are contracandidat pe democratul Mark Kelly). Amândoi candidaţii republicani au fost susţinuţi de Donald Trump şi şi-au exprimat scepticismul că Joe Biden a câştigat în mod legitim în acest stat.

Latino-americanii, care au reprezentat 19% din electoratul Arizonei în 2020, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, ar putea avea şi acum un rol-cheie. Biden a obţinut 61% din voturile latino-americanilor, faţă de 37% acordate lui Trump. Statul este are 53 la sută populaţie albă, în timp ce populaţia de culoare reprezintă doar 5 la sută.

Democraţii ar trebui să obţină rezultate bune în comitatul Maricopa pentru a-şi păstra locul în Senat şi pentru a schimba guvernatorul. În acest comitat, care include oraşul Phoenix, se află majoritatea alegătorilor înregistraţi din Arizona. Sediu al unei economii considerabile de înaltă tehnologie, cu mulţi alegători din tagma „gulerelor albe”, acest comitat a înclinat istoric spre republicani, dar în ultimii ani pare să se orienteze către democraţi.

GEORGIA

Când Joe Biden a câştigat Georgia în alegerile prezidenţiale din 2020, a devenit primul democrat de la Bill Clinton, în 1992, care a obţinut voturile Colegiului electoral al acestui stat. Singurul candidat democrat la preşedinţie care mai câştigase în Georgia fusese Jimmy Carter, care s-a născut în acest stat.

Ultimele două cicluri electorale au dovedit cât de strânse pot fi alegerile în Georgia şi este puţin probabil ca acest lucru să se schimbe în acest an.

În precedentele alegeri, democraţii Jon Ossoff şi Raphael Warnock au câştigat locuri în Senat în Georgia aducând controlul camerei la democraţi. Warnock va concura acum pentru un mandat împotriva starului de fotbal american Herschel Walker, susţinut de Trump, care şi-a păstrat sprijinul republicanilor, în ciuda mai multor scandaluri în care a fost implicat.

Guvernatorul republican Brian Kemp a supravieţuit unui contracandidat susţinut de Trump în alegerile primare din cadrul partidului, după ce respinsese minciunile electorale ale lui Trump în 2020. El a câştigat primul său mandat în 2018, învingând-o pe democrata Stacey Abrams cu doar 55.000 de voturi. Acum cei doi se vor confrunta din nou, dar de data aceasta Kemp intră în cursă ca un republican care i-a ţinut piept lui Trump. Dacă Abrams va câştiga, ea va fi prima femeie de culoare guvernator din istoria SUA.

Georgia are 51 la sută din populaţie albă şi tot 51 la sută din populaţie sunt femei.

MICHIGAN

Joe Biden a recâştigat Michigan pentru democraţi în 2020, după ce Donald Trump devenise în 2016 primul republican care a ieşit victorios în acest stat de la George H.W. Bush în 1988. Biden a câştigat în Michigan la mai puţin de 155.000 de voturi diferenţă.

Stârneşte interes cursa pentru postul de guvernator al statului. Guvernatoarea democrată Gretchen Whitmer se va confrunta cu comentatorul conservator Tudor Dixon, care speră că sprijinul său pentru Trump va ajuta la întoarcerea statului către republicani.

Şi dreptul la avort va fi pe buletinul de vot, în cadrul unui referendum care se desfăşoară concomitent. Democraţii speră că această problemă va contribui la creşterea prezenţei la vot în rândul alegătorilor lor de bază.

Acest stat îşi va alege şi secretarul de stat. Democrata în funcţie Jocelyn Benson, se confruntă cu republicana Kristina Karamo, care a susţinut tezele false ale lui Trump cu privire la alegerile din 2020.

Pentru a menţine Michiganul albastru, democraţii vor trebui să se descurce bine în comitatele din zona Detroit şi să-şi crească scorul în părţi mai favorabile democraţilor din stat, cum ar fi Ann Arbor şi Lansing.

Republicanii se vor descurca probabil mai bine în părţile vestice şi nordice ale statului şi vor încerca să obţină mai mult sprijin în zona istoric conservatoare din jurul Grand Rapids.

Statul are populaţie albă în proporţie de 74 la sută.

PENNSYLVANIA

Biden a reîntors Pennsylvania la democraţi în 2020. Trump câştigase la limită în acest stat în 2016, dar înainte de asta, statul votase pentru democraţi în şase alegeri prezidenţiale consecutive.

Statul care l-a propulsat pe Biden în frunte, în alegerile din 2020, va găzdui acum una dintre cele mai importante curse pentru Senat, respectiv pentru guvernator din ţară în acest an.

Republicanii speră să-şi păstreze un loc în Senat propulsându-l în cursă pe Mehmet Oz, celebrul „Dr. Oz”, fostă personalitate TV,  în timp ce John Fetterman, locţiitor al guvernatorului statului, cunoscut pentru carisma sa aparte, speră că le va „sufla” locul republicanilor în favoarea democraţilor.

De asemenea, procurorul general al statului, Josh Shapiro, încearcă să menţină controlul democrat asupra guvernării din Pennsylvania într-o cursă care a căpătat o importanţă sporită deoarece guvernatorul numeşte oficialul responsabil cu alegerile. Adversarul lui Shapiro este senatorul republican local Doug Mastriano, o figură centrală între cei care au susţinut eforturile lui Donald Trump de a anula alegerile din 2020.

Baza democrată din Pennsylvania se află în oraşele Philadelphia şi Pittsburgh, în timp ce republicanii fac performanţă în partea centrală, mai rurală, a statului. Suburbiile din Philadelphia s-au orientat spre democraţi, în timp ce republicanii şi-au îmbunătăţit scorul în părţile de vest şi nord-est ale statului.

WISCONSIN

În 2020, Biden a „colorat” în albastru Wisconsin cu mai puţin de un punct procentual avans, după ce Trump câştigase la limită în acest stat în 2016. Succesul de atunci al lui Trump a întrerupt seria de victorii pentru candidaţii democraţi la preşedinţie - aceştia câştigaseră precedentele şapte alegeri în acest stat.

Wisconsin este unul dintre cele mai divizate state din ţară, iar senatorul republican Ron Johnson şi guvernatorul democrat Tony Evers au avut de dus campanii pentru realegere extrem de disputate.

Ron Johnson, care are un istoric de declaraţii controversate cu privire la pandemie şi la atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu, se confruntă cu locţiitorul guvernatorului, democratul Mandela Barnes, care la un moment dat a semnalat că ar sprijini mişcarea „defund police”, care, după cazurile George Floyd şi Breonna Taylor (doi afroamericani care au fost ucişi de poliţie în circumstanţe discutabile, provocând mişcări de revoltă - n.r.) promovează idea de a tăia din finanţarea poliţiei şi a reorienta fondurile către alte servicii locale.

Guvernatorul democrat Tony Evers îl are ca adversar pe omul de afaceri republican Tim Michels, care a câştigat sprijinul lui Trump în alegerile primare susţinând agresiv teoriile electorale false ale fostului preşedinte.

Democraţii primesc cel mai mult sprijin în Milwaukee, tradiţional democrat, şi în capitala Madison. Baza republicană se găseşte în suburbiile mai bogate din nordul şi vestul Milwaukee, precum şi în comitatele mai puţin populate din centrul statului.

Populaţia statului este albă în proporţie de 80 la sută.

NEVADA

Nevada a votat pentru fiecare câştigător al alegerilor prezidenţiale din 1980 până în 2012. Această serie s-a încheiat când Hillary Clinton a câştigat aici în 2016, dar a pierdut cursa prezidenţială în faţa lui Donald Trump. În 2020, tradiţia acestui stat de a face „predicţia” câştigătorului cursei pentru Casa Albă a fost reînnodată, votând pentru Joe Biden, însă actualul preşedinte a câştigat cu o marjă uşor mai mică decât Clinton. Şi deşi democraţii au câştigat statul la fiecare scrutin prezidenţial începând cu 2008, marja lor s-a redus de fiecare dată.

Nevada încearcă să-şi revină după o recesiune cauzată de pandemie care a afectat în special industria turismului, iar senatoarea Catherine Cortez Masto şi guvernatorul Steve Sisolak se numără printre cei mai vulnerabili candidaţi ai Partidului Democrat.

Şi democraţia în sine este, cumva, pe buletinul de vot, deoarece republicanul Jim Marchant, care a pus sub semnul întrebării alegerile din 2020, încearcă să câştige alegerile din Nevada în calitate de secretar de stat.

Candidaţii republicani se descurcă de obicei cel mai bine în comitatele rurale, mai puţin populate, ale statului. Cu toate acestea, cursele la nivel de stat sunt de obicei câştigate sau pierdute în Las Vegas, care are înclinaţii democrate, şi în comunităţile din jurul comitatului Clark.

În Nevada, structura populaţiei este mai eterogenă - albi - 47 la sută, latino - 30 la sută, populaţie de culoare - 11 la sută, asiatici - 9 la sută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.