Şase membri ai comunităţii rohingya au fost ucişi în confruntări, în tabere de refugiaţi, în Bangladesh, la câteva ore după vizita procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, care a cules mărturii, anunţă poliţia vineri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 750.000 de membri ai comunităţii rohingya s-au refugiat în Bangladesh în 2017, din calea reprimării armatei din Myanmar, care face obiectul unei proceduri distincte la CPI şi cu privire la ”fapte de genocid” la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ).

Aceste victime sunt ultimele într-o lungă serie de confruntări sângeroase între membri ai Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) şi Rohingya Solidarity Organisation (RSO), două formaţiuni rivale active în tabere de refugiaţi.

Un purtător de cuvânt al poliţiei însărcinate cu aceste tabere, Faruq Ahmed, declară AFP că cinci persoane - membre ARSA - au fost ucise prin împuşcare într-un schimb de focuri, vineri în zori.

Această erupţie de violenţă a avut loc la doar câteva ore după uciderea liderului comunitar al refugiaţilor, aparent de către membri ARSA.

Potrivit ziarului local Prothom Alo, această persoană - Ebadullah, în vârstă de 27 de ani - a îndrumat refugiaţi să se întâlnească cu procurorul CPI Karim Khan, care a efectuat o vizită în tabere, joi după-amiaza, cu scopul de a culege mărturii cu privire la reprimarea din 2017 în Myanmar.

ARSA nu a reacţionat imediat cu privire la aceste crime, însă gruparea a fost acuzată în trecut de faptul că îi atacă pe lideri civili rohingya care-i pun autoritatea în discuţie.

Zeci de persoane au fost ucise de la începutul acestui an în confruntări în tabere de refugiaţi rohingya - inclusiv femei şi copii.

Tăieri ale unor credite au obligat ONU, în ultimele luni, să scadă la jumătate raţiile pe care le distribuie în aceste tabere.

Lucrători umanitari au avertizat că acest lucru riscă să agraveze şi mai mult o situaţie foarte precară în domeniul securităţii.

Bangladeshul şi Myanmarul şi-au relansat eforturile în vederea începerii unei repatrieri a refugiaţilor cătyre ţara lor de origine - în care această minoritate apatridă nu are dreptul la cetăţenie şi este persecutată de decenii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.