Şase oameni au murit din cauza căldurii în timpul pelerinajului Hajj spre Mecca, în contextul avertizărilor făcute de oficiali saudiţi conform cărora temperaturile ar putea ajunge, în timpul adunării anuale, la 48 de grade Celsius (118 grade Fahrenheit), scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toţi cei şase care au murit sunt cetăţeni iordanieni, a anunţat, sâmbătă, Ministerul iordanian de Externe, adăugând că se coordonează cu autorităţile saudite din Jeddah privind procedurile de înmormântare şi un posibil transfer al trupurilor în Iordania.

Vestea morţilor vine în timp ce pelerinii s-au adunat, sâmbătă, pe vârful Muntelui Arafat, marcând principalul eveniment al pelerinajului, iar nepoata unuia dintre cei decedaţi a declarat pentru CNN că mătuşa ei a murit pe Muntele Arafat şi a fost îngropată în Arabia Saudită.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Peste 1,8 milioane de persoane participă, în acest an, la Hajj, potrivit Autorităţii Generale Saudite pentru Statistică.

Hajj este una dintre cele mai mari adunări religioase din lume şi cel mai mare eveniment annual din Arabia Saudită.

Acesta are loc la două luni şi 10 zile după ce se termină Ramadanul, în timpul lunii islamice Dhul-Hijjah. Întrucât calendarul islamic este lunar şi este mai scurt decât calendarul gregorian, data Hajj în calendarul gregorian diferă uşor în  fiecare an.

În acest an, Arabia Saudită ar urma să se confrunte cu un val de căldură extremă în timpul pelerinajului de cinci zile, temperaturile ajungând la 48 de grade Celsius (118 grade Fahrenheit) la Mecca.

Oficialii Hajj le cer pelerinilor să poarte umbrele şi să rămână hidrataţi în aceste condiţii dificile, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Muhammad Al-Abdulaali, potrivit agenţiei de ştiri de stat SPA.

Armata saudită a desfăşurat peste 1.600 de angajaţi cu unităţi medicale speciale în contextul căldurii şi 30 de echipe de răspuns rapid. Alţi 5.000 de voluntari din sănătate şi prim-ajutor participă.

Iordania a afirmat anterior că sunt peste 4.000 de pelerini în delegaţia sa oficială în acest an.

Totuşi, Ministerul de Externe a precizat că cei şase care au murit nu făceau parte din delegaţia oficială, ceea ce înseamnă că nu aveau licenţe Hajj valabile pentru a participa la pelerinaj.

Islamul îi cere fiecărui musulman care este capabil fizic şi financiar să facă această călătorie spre oraşul sfânt Mecca cel puţin odată în viaţă.

Pelerinajul include numeroase ritualuri detaliate, inclusiv purtarea unui echipament special care simbolizează egalitatea între oameni şi unitatea în faţa lui Dumnezeu, o procesiune circulară, în sens invers acelor de ceasornic, în jurul Kaaba, şi lapidarea simbolică a răului.

Oamenii care au parcurs pelerinajul îşi pot adăuga la numele lor sintagma ”al Hajj” sau (pelerin) Hajji.

În ultimii zece ani, Arabia Saudită a investit miliarde de dolari pentru a îmbunătăţi transportul, tehnologia şi găzduirea pentru pelerinii care parcurg hajj – o sursă cheie de veni pentru cel mai mare producător de petrol din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.