Gruparea Statul Islamic (SI) a eliberat şase dintre ostaticii druzi provenind din provincia As-Suwayda răpiţi la sfârşitul lui iulie, în schimbul unei răscumpărări şi prizonieri SI deţinuţi de regimul sirian, însă aproximativ 20 de femei şi copii rămân în mâinile jihadiştilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Două femei şi patru copii din provincia As-Suwayda au fost eliberaţi în această noapte” de vineri spre sâmbătă, a declarat pentru AFP directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) Rami Abdel Rahman, precizând că este vorba despre ”primul val” al unui acord negociat de regim şi aliatul său rus.

Aceste eliberări au loc dup ce jihadişti au executat doi ostatici şi în urma mai multor săptămâni de negocieri eşuate care au provocat furia comunităţii druze, majoritară în provincia As-Suwayda (sud).

La 25 iulie, jihadiştii au răpit aproximativ 30 de persoane, în urma unei serii de atentate sinucigaşe şi unor asalturi coordonate vizând druzi. Aceste atacuri s-au soldat cu peste 250 de morţi - unul dintre cele mai sângeroase bilanţuri de la începutul războiului în Siria, în 2011.

Televiziunea siriană de stat a difuzat imagini cu ostatici eliberaţi la sosirea lor în oraşul Suwayda - o femeie purtând un văl alb şi o mamă cu patru copii, purtând haine pătate, iar unii copii cu părul ras.

”Bucuria îmi e de nedescris, dar este incompletă”, a declarat femeia în alb, Rasmia Abou Amar, slăbită şi părând epuizată. ”Fiul meu nu a fost eliberat încă”, a spus ea după ce şi-a întâlnit soţul.

UN MILION DE DOLARI

Aproximativ 20 de femei şi copii sunt deţinuţi în continuare de SI, potrivit SOHR. ”Cei 21 de ostatici rămaşi ar urma să fie eliberaţi în orele următoare sau în următoarele zile”, a spus Abdel Rahman.

Acordul negociat de puterea lui Bashar al-Assad prevede plata unei răscumpărări în valoare de un milion de dolari de ostativ, dar şi eliberarea a 60 de prizonieri SI deţinuţi de regim şi oprirea unei ofensive contra jihadiştilor într-o zonă deşertică în s-Suwayda, potrivit SOHR.

”Prizonieri SI deţinuţi de regim au fost predaţi oragnizaţiei”, potrivit lui Abdel Rahman, care nu a fost în măsură să le precizeze numărul.

Iniţiativa prevede de asemenea eliberarea altor prozonieri SI, deţinuţi de către Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă susţinută de Washington şi angajată în lupta împotriva jihadiştilor, potrivit aceleiaşi surse.

Evocând ”o cooperare a serviciilor de securitate”, agenţia oficială de presă Sana a confirmat eliberarea celor şase ostatici. Citându-l pe guvernatorul provinciei, ea dă asigurări că ”restul ostaticilor vor fi eliberaţi foarte curând”.

Încercări de mediere ale Rusiei şi regimul sirian - cu implicarea unor reprezentanţi ai familiilor sau demnitari druzi de rang înalt (o aripă eterodoxă a isamului şiit) - au loc de mai multe luni.

Doi ostatici au fost executaţi de către jihadişti - o tânără în vârstă de 25 de ani, a cărei moarte a fost anunţată la începutul lui octombrie, şi un student, decapitat în august. O femeie în vârstă de 65 de ani a murit în detenţie.

SI, ÎNCOLŢIT

După ce a cucerit teritorii vaste în Siria şi Irak începţnd din 2014, Statul Islamic este încolţit în ultime redute, în Siria, în centrul ţării sau în est. Pentru a-şi dovedi capacitatea de a face rău, organizaţia continuă să comită atentate sporadice.

În provincia orientală Deir Ezzor, la frontiera cu Irakul, FDS îşi continuă ofensiva în vederea recuceririi unui ultim bastion SI în acest sector.

Pentru a recuceri acest buzunar - în localităţile Hajine, Susa şi Al-Shaafa - ele sunt susţinute de atacuri aeriene ale coaliţiei internaţionale anti-SI condisă de Washington.

În acest sector, cel puţin 32 de civili - inclusiv şapte copii - au fost ucişi în atacuri aeriene ale coaliţiei efectuate joi şi vineri, potrivit SOHR.

Lupta împotriva Si în Siria ilustează complexitatea conflictului sirian, soldat cu peste 360.000 de morţi din 2011.

Declanşat de repimarea sângeroasă de către regimul al-Assad a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, acestea s-au transformat în conflict armat, implicând facţiuni rebele, grupări jihadiste, dar şi puteri străine.

Susţinută de aliaşii săi rus şi iranian, puterea lui al-Assad şi-a multiplicat victoriile în faţa rebelilor şi jihadiştilor şi deţine controlul a aproape două treimi din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.