Sarajevo a cerut revizuirea verdictului magistraţilor Curţii Internaţionale de Justiţie, prin care Serbia a fost achitată în urmă cu zece ani de acuzaţiile legate de comiterea unui genocid în anii '90 în Bosnia, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă, liderii sârb bosniaci au avertizat că această acţiune ar putea să lanseze o nouă criză în Bosnia şi Herţegovina.

În 2007, Curtea Internaţională de Justiţie a hotărât că Serbia nu are nicio responsabilitate directă pentru genocidul comis în timpul războiului din Bosnia.

De asemenea, magistraţii au anunţat în urmă cu zece ani că a existat un singur incident de genocid în timpul războiului bosnic şi anume masacrarea a 8.000 de bărbaţi şi băieţi bosniaci musulmani de către forţele de sârb bosniaci în Şrebreniţa.

CIJ a susţinut că Serbia a violat legislaţia internaţională pentru că nu a reuşit să prevină atrocităţile, dar a achitat naţiunea de orice responsabilitate directă pentru crimele de la Şrebreniţa.

Apelul a fost lansat înainte de expirarea termenului de zece ani, care are loc pe 26 februarie.

Premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, a precizat că aceste intenţii sunt proaste pentru relaţiile bilaterale dintre cele două ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.