Forţele antiteroriste au anunţat miercuri seara că l-au arestat, în urma unei operaţiuni de la Tripoli, şi pe tatăl atacatorului sinucigaş Salman Abedi, care şi-a detonat în urmă cu două zile centura cu explozibili în mijlocul mulţimii de la Manchester Arena. Acesta este al şaptelea suspect reţinut, în acest caz, cinci fiind arestaţi în Marea Britanie şi doi în Tripoli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 20:41 Forţele antiteroriste l-au arestat şi pe tatăl libian al atacatorului sinucigaş, în urma unei operaţiuni de la Tripoli

Forţele antiteroriste au anunţat miercuri seara că l-au arestat, în urma unei operaţiuni de la Tripoli, şi pe tatăl atacatorului sinucigaş Salman Abedi, care şi-a detonat în urmă cu două zile centura cu explozibili în mijlocul mulţimii de la Manchester Arena. Arestarea tatălui atacatorului sinucigaş are loc la doar câteva ore după arestarea fratelui mai mic - Hashem Abedi, transmite Sky News.

Ramadan Abedi a fost reţinut de către ofiţeri mascaţi în faţa locuinţei sale din suburbia Ayn Zara.

Acesta a locuit în ultimele două decenii în Marea Britanie, după ce a fugit în 1993 ca refugiat politic din Libia.

Anterior, Ramandan Abedi a încercat să apere inocenţa fiului său într-un interviu pentru jurnaliştii AP.

”Noi nu credem în uciderea oamenilor inocenţi. Noi nu suntem aşa ceva”, a declarat tatăl atacatorului sinucigaş de la Manchester Arena.

Acesta a precizat că a purtat în urmă cu cinci zile o discuţie cu fiul său, care se pregătea să plece în Arabia Saudită.

De asemenea, o sursă din serviciile de securitate a precizat că Hashem Abedi ”cunoştea toate detaliile” despre organizarea atentatului terorist de la Manchester Arena.

Hashem Abedi a plecat pe 16 aprilie din Marea Britanie spre Libia.

Mai multe surse au precizat că fratele mai mic al atacatorului sinucigaş este la rândul său suspectat că plănuia un atentat la Tripoli.

UPDATE 19:15 Autorităţile libiene l-au arestat la Tripoli pe fratele mai mic al atacatorului sinucigaş de la Manchester Arena

Autorităţile libiene au anunţat miercuri seară arestarea fratelui mai mic al atacatorului sinucigaş Salman Abedi, care s-a detonat luni noaptea în mijlocul mulţimii de la Manchester Arena, transmite Reuters.

Hashem Abedi a fost reţinut în urma unei operaţiuni antiteroriste a forţelor Rada din capitala libiană Tripoli.

Născut în 1997, acesta este acuzat că are legături cu jihadiştii Statului Islamic.

Părinţii de origine libiană au fugit la Londra, înainte de a se stabi în Fallowfield, un cartier situat în partea sudică a zonei metropolitane din Manchester.

De asemenea, familia atacatorului sinucigaş a locuit timp de zece ani în Fallowfield.

Întreaga familie s-a mutat recent în Libia, iar fratele mai mic al atacatorului sinucigaş a fost arestat după reţinerea primului frate într-o operaţiune din sudul zonei metropolitane a Manchester.


 


”Am arestat în această după-amiază o persoană din Wigan ca parte a anchetei cu privire la acel incident oribil de la Manchester Arena”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei din Manchester.

De asemenea, suspectul avea asupra sa un pachest suspect, iar autorităţile încearcă să determine în acest moment ce conţine.

Autorităţile britanice au anunţat anterior că investighează existenţa unei adevărate reţele teroriste, care ar fi implicată în organizarea atentatului sinucigaş de la Manchester Arena.

”Cred că este extrem de clar că investigăm în acest moment existenţa unei reţele”, a declarat comisarul-şef Ian Hopkins.

Un număr de 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 119 au fost rănite, după ce atacatorul sinucigaş Salman Abedi s-a detonat luni noaptea într-un foaier care făcea legătura dintre Manchester Arena şi Gara Victoria, în timp ce mulţimile de fani plecau de la un concert al cântăreţei americane Ariana Grande.

Marea Britanie a ridicat noaptea trecută la ”critic” gradul ameninţării teroriste, ceea ce înseamnă că un atac este acum iminent, iar măsuri de securitate suplimentare au fost luate în întreaga ţară prin operaţiunea Tempere.

Operaţiune Tempere este un plan de urgenţă, care permite unei forţe militare de 5.000 de soldaţi să-i înlocuiască pe poliţişti în protejarea unor zone din Marea Britanie.

Anterior, surse din autorităţile britanice au dezvăluit că sunt căutaţi presupuşi complici ai atacatorului sinucigaş, inclusiv suspecţi care ar fi participat la realizarea bombei, întrucât anchetatorii nu cred că tânărul Salman Abedi avea expertiza necesară pentru a fabrica o bombă cu şrapnel precum cea detonată la Manchester Arena.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.