Şapte foşti membri ai Brigăzilor Roşii italiene, condamnaţi în Italia cu privire la fapte de terorism comise în anii '70-'80, au fost arestaţi în Franţa miercuri, la cererea Romei, iar alţi trei sunt căutaţi, a anunţat Palatul Élysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia de a transmite parchetului cele zece nume - dintre cele 200 de persoane căutate de Italia în Franţa de ani de zile - a fost luată de către preşedintele francez Emmanuel Macron şi ”se înscrie în mod strict în doctrina Mitterrand” de a acorda azil foştilor membri ai Brigăzii, mai puţin în cazul unor infracţiuni sângerase, a precizat preşedinţia.

Avocata a cinci dintre cei foşti şapte membri ai Brigăzilor Roşii italiene arestaţi a denunţat această operaţiune drept o ”trădare de nenumit a Franţei”.

”Sunt indignată şi nu am cuvinte să descriu această operaţiune care arată ca o minirafală”, a declarat AFP Irène Terrel după anunţul arestării acestor cincibărbaţi şi două femei.

Terrel, scandalizată, consideră că ”Franţa le-a dat azil, autorităţile, drepta şi stânga împreună, şi nu François Mitterrand”.

”Din anii '80, aceşti oameni se află sub protecţia Franţei, ei şi-au refăcut viaţa aici de 30 de ani, sunt instalaţi în vederea şi cu ştiinţa tutuor, cu copiii, cu nepoţii lor, iar cu noaptea în cap sunt rificaţi la 40 de ani după fapte”, şi-a exprimat indignarea avocata.

”Acest lucru nu poate fi numit şi nu poate fi primit în drept”, a conchis ea, hotărâtă să conteste aceste proceduride extrădare.

Între clienţii săi arestaţi miercuri se află Marina Petrella, în vârstă de 66 de ani, fostă membră a Brigăzilor Roşii, condamnată la închisoare pe viaţă şi căreia Franţa i-a acordat azil politic.

Nicolas Sarkozy s-a opus, în 2008, extrădării sale, autorizată de justiţie, din cauza stării sănătăţii acesteia.

Avocatul lui Enzo Calvitti, unul dintre bărbaţii arestaţi, şi-a exprimat indignarea faţă de această decizie a lui Macron, pe care catalogat-o drept ”de neînţeles”.

”Statul s-a angajat să nu extrădeze, în pofida unor cereri reptate ale italienilor. Atunci, de unde această răsturnare, la 40 de ani de la fapte? Este o încălcare a cuvântului statului”, a reacţionat avocatul Jean-Louis Chalanset.

El a precizat că Enzo Calvitti trăieşte în Franţa în baza unui titlu de sejur, ”deloc clandestin”, şi că şi-a exercitat mult timp profesia de psihoterapeut, după care s-a pensionat recent.

La rândul său, premierul italian Mario Draghi şi-a exprimat ”satisfacţia faţă de decizia Franţei de a lansa proceduri judiciare cerute de către Italia” cu privire la foşti membri ai Brigăzilor Roşii.

Persoanele arestate în Franţa, ”responsabile de crime foarte grave teroriste, au lăsat o rană care este încă deschisă”, a subliniat Mario Draghi într-o scurtă declaraţie transmisă de către serviciile sale.

”Amintirea acestor acte barbare este încă vie în conştiinţa italienilor”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.