Vladimir Putin are în faţă şapte candidaţi la preşedinţie duminică, în Rusia, însă nu şi pe principalul său opozant, Aleksei Navalnîi, declarat ineligibil, scrie AFP, care îi prezintă succint.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ALEKSEI NAVALNÎI, MARELE ABSENT

Cunoscut în urma anchetelor sale cu privire la corupţia elitelor, împărtăşite masiv pe reţele de socializare, acest jurist charismatic a provocat o surpriză, organizând manifestaţii de amploare împotriva puterii anul trecut.

Navalnîi, în vârstă de 41 de ani, şi-a confirmat astffel statutul de opozantul numărul unu faţă de Kremlin, singurul capabil să mobilizeze mii de persoane împotriva puterii.

Însă alegerile nu-i vor permite să-şi măsoare popularitatea la nivelul întregii ţări, după ce candidatura i-a  fost respinsă de comisia electorală, din cauza unei condamnări judiciare pe care o denunţă drept ”fabricată” piesă cu piesă.

El a îndemnat la boicotarea scrutinului, a promis acţiuni de protest şi vrea să trimită observatori să depisteze eventuale fraude în secţiile de votare.

PAVEL GRUDININ, COMUNISTUL MILIONAR

Candidatura-surpriză a lui Pavel Grudinin, în vârstă de 57 de ani, a dat o lovitură Partidului Comunist, reprezentat de la căderea comunismului în URSS de Ghenadi Ziuganov.

Director al ”Sovhozului Lenin” - o fermă de fructe ale cărei venituri se ridică la milioane de dolari -, el este cel mai popular concurent al lui Vladimir Putin, dar se află mult în urmă în sondaje, fiind creditat cu aproximativ 7% din intenţiile de vot.

Grudinin critică anumite politici ale Guvernului şi îl elogiază pe Stalin, însă nu-l atacă niciodată personal pe Putin, pe care l-a susţinut în trecut.

Interesul de care se bucură i-a adus un val de articole ostile în presa pro-Kremlin şi denunţă presiuni constante din partea autorităţilor.

VLADIMIR JIRINOVSKI, SCANDALAGIUL POPULIST

Un obişnuit al alegerilor prezidenţiale şi al declaraţiilor sforăitoare, Vladimir Jirinovski, în vârstă de 71 de ani, este candidatul tradiţional al Partidului Liberal-Democrat din Rusia (LDPR, extremă dreapta).

Un antiamerican, antiliberal şi anticomunist, el este considerat de mulţi observatori drept un adevărat fals adversar al Kremlinului şi este prezentat adesea drept un clovn în mediile politice ruse.

Marginalizat în ultimii ani, Jirinovski nu şi-a pierdut însă exerciţiul oratoric. El este creditat cu 5,7% din intenţiile de vot.

KSENIA SOBCIAK ”ÎMPOTRIVA TUTUROR”

O jurnalistă apropiată opoziţiei liberale, fosta vedetă de reality-show Ksenia Sobciak, în vârstă de 36 de ani, s-a lansat în cursă sub sloganul ”împotriva tuturor”.

Voci s-au ridicat să denunţe o ”capcană” a Kremlinului menită să facă uitată absenţa lui Aleksei Navalnîi, subliniind legăturile lui Sobciak cu preşedintele rus, în contextul în care tatăl ei, Anatoli Sobciak, a lucrat cu Putin la Primăria Sankt Petersburg în anii '90.

Sondajele îi atribuie abia peste 1% din intenţiile de vot, însă candidatura sa a insuflat un pic de viaţă în alegerile jucate dinainte şi a adus critici de o rară virulenţă contra Kremlinului în presa federală.

GRIGORI IAVLINSKI, VETERANUL LIBERAL

Unul dintre puţinii politicieni de orientare liberală care are greutate în Rusia, Grigorii Iavlinski, în vârstă de 65 de ani, a fondat Partidul Iabloko imediat după implozia URSS.

În pofida faptului că rămâne o voce critică la adresa lui Putin, candidatura sa în alegerile prezidenţiale - a treia - este privită cu scepticism, iar intenţiile de vot în favoarea sa nu depăşesc 1%.

BORIS TITOV, OMUL DE AFACERI

Un reprezentant al antreprenorilor din Rusia, Boris Titov, în vârstă de 57 de ani, s-a lansat în cursă fără iluzii cu privire la învingătorul ei, pentru a-l ”convinge pe Putin să schimbe economia”.

Creditat cu 0,4% din intenţiile de vot, el se pronunţă în favoarea unei multiplicări a măsurilor de relansare economică şi unei normalizări a relaţiilor cu Occidentul.

SERGHEI BABURIN, NAŢIONALISTUL DISCRET

Preşedinte al Partidului Uniunea Poporului Rus (naţionalist), Serghei Baburin, în vârstă de 59 de ani, este puţin cunoscut marelui public şi face presa să vorbească foarte puţin despre el.

Un fost vicepreşedinte al Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, el spune că luptă de peste 20 de ani împotriva orientărilor ”neoliberale” ale autorităţilor.

MAKSIM SURAIKIN, COMUNISTUL SCHISMATIC

Puţini sunt cei care au auzit de Maksim Suraikin, în vârstă de 39 de ani, înainte de intrarea sa în cursă.

Un fost membru al Partidului Comunist rus, el s-a despărţit de formaţiune şi a înfiinţat, în 2012, Partidul Comuniştilor din Rusia (KPRF). Greutatea sa politică este minimă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.