Statele Unite au impus luni sancţiuni împotriva membrilor unui grup legat de serviciile secrete ruseşti pentru rolul lor în eforturile Moscovei de a destabiliza democraţia şi de a influenţa alegerile din Republica Moldova, a anunţat Departamentul Trezoreriei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noile sancţiuni vizează şapte persoane din Rusia, dintre care unele menţin legături cu serviciile de informaţii ruseşti, a precizat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat. Printre aceştia se numără liderul grupului, Konstantin Prokopievici Sapojnikov, care a organizat complotul pentru a destabiliza guvernul din Moldova la începutul anului 2023.

Grupul face parte dintr-o amplă operaţiune globală a serviciilor de informaţii din Rusia care vizează Ucraina şi ţările vecine, precum şi Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Statele Unite, a precizat Departamentul Trezoreriei.

Membrii grupului provoacă, instruiesc şi supraveghează grupuri din ţări democratice şi desfăşoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marşuri şi demonstraţii.

Printre persoanele vizate se numără Iuri Iurievici Makolov, despre care Departamentul Trezoreriei afirmă că a fost implicat în sprijinul logistic al complotului, Gleb Maksimovici Hloponin, care a adunat detalii de securitate privind diverse clădiri guvernamentale din Moldova, şi Aleksei Viaceslavovici Losev, care a efectuat recunoaşteri în Moldova, potrivit Departamentului Trezoreriei. Svetlana Andreevna Boiko şi Vasili Viktorovici Gromovikov s-au ocupat de întocmirea bugetului şi de finanţarea complotului din 2023, a adăugat acesta.



"Aceşti agenţi de influenţă malignă analizează ţările vulnerabile şi alimentează temeri care subminează încrederea în principiile democratice în ţările vizate", a precizat Departamentul Trezoreriei în comunicat.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a salutat impunerea sancţiunilor, calificându-le pe Facebook drept "un pas important în eforturile comune de susţinere a stabilităţii şi menţinerii ordinii în ţara noastră".

Ambasada Rusiei la Washington consideră sancţiunile o "isterie de spionaj" şi o încercare de amestec în relaţiile dintre Rusia şi vecinii săi. "Nu vedem nimic altceva decât manifestarea liniei deschis distructive a Washingtonului de a semăna discordie în relaţiile statelor suverane din întreaga lume", a afirmat ambasada într-un comunicat postat pe canalul său de Telegram.

Brian Nelson, subsecretarul departamentului pentru terorism şi informaţii financiare, a declarat că sancţiunile de luni expun eforturile continue ale Rusiei de a destabiliza naţiunile democratice.

Uniunea Europeană şi Canada au impus, de asemenea, săptămâna trecută, sancţiuni împotriva unor cetăţeni moldoveni, invocând acţiuni destabilizatoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.